Aktualności i porady

ZDROWE JAJKO - to Twoje zdrowie!
Jaja kurze to prawdziwa bomba odżywcza. W jajku zawarte są wszystkie składniki niezbędne do rozwoju nowego organizmu. Dlatego od wieków jest symbolem życia. Jajka to cenne źródło wzorcowego białka i zdrowego tłuszczu oraz skarbnica witamin...

więcej

Zdrowe jajka od szczęśliwych kur. Pasza
 Jajka są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają dużo białka, a także wiele kluczowych w diecie człowieka witamin i minerałów. Nie da się zaprzeczyć, że dieta jest jednym z najważniejszych elementów chowu i hodowli n...

więcej

Świadome żywienie młodzieży jako inwestycja w przyszłość
Każdy z hodowców koni wyznacza sobie za cel wyhodowanie konia, spełniającego określone walory użytkowe w różnych kierunkach, dobrze zbudowanego, w odpowiedniej kondycji i przede wszystkim zdrowego....

więcej

DOBRA PASZA TO DOBRY START
Każdy okres wzrostu zwierzęcia, szczególnie młodego, dyktuje określone zapotrzebowanie na białko, energię oraz składniki mineralne i witaminowe. Im większa strawność pokarmowa, tj. im więcej zwierzę przyswoi z danego surowca – tym ...

więcej

Ekstruzja jako efektywna metoda uszlachetniania komponentów paszowych
Proces ekstruzji surowców roślinnych to obróbka hydro-baro-termiczna, powodująca zmiany fizykochemiczne. Zmiany te zachodzą w wyniku zespolonego współdziałania wody, pary wodnej, temperatury, ciśnienia oraz naprężeń mechanicznych w przetw...

więcej

Jak mistrzowie żywią swoje konie?
Dla Michała i Grzegorza Kubiaków żywienie koni jest podstawową kwestią, na którą zwracają szczególną uwagę. Bez odpowiedniego żywienia, konie, nawet z najlepszym rodowodem, mogą nie odnieść zamierzonego efektu hodowlanego. Prawidłowe ...

więcej

Podsumowanie Cavaliady Tour 2021/2022
Duża dawka emocji, jeździectwo na najwyższym poziomie, spotkania „koniarzy” oraz targi wszystkiego, co związane z końskim światem. Te kilka zdań idealnie opisuje i oddaje klimat targów CAVALIADA. W minionej edycji odbyły się one...

więcej

Małe Przeżuwacze cz.2
Zarówno owce jak i kozy należą do przeżuwaczy. W związku z tym pewne rozwiązania żywieniowe są niemal identyczne z tymi jakie występują u bydła. Różnice dotyczą głównie akceptowalnego poziomu miedzi. Tolerancja u owiec na ten pierwias...

więcej

Najlepsze białko dla przeżuwaczy. Tańsza alternatywa dla poekstrakcyjnej śruty sojowej.
Czy jest produkt, który z jednej strony zapewnia mikroorganizmom żwacza tanie źródło wolnorozkładalnego azotu oraz jednocześnie wnosi pokaźne ilości białka o bardzo dobrej jakości bezpośrednio do jelit? Jak się okazuje, hodowcy mają obe...

więcej

Przygotowanie prosiąt do dorosłego życia. Jaki prosiak taki tucznik.
Przygotowanie prosiąt do dorosłego życia oraz przyszłej produkcji powinno rozpocząć możliwie jak najwcześniej tj. już wówczas, gdy przygotowuje się ich matkę do kolejnej ciąży i porodu. Bo, od tego jak będzie przygotowana zarówno ona ...

więcej

Małe Przeżuwacze cz.1
Hodowla owiec i kóz w Polsce ma wieloletnie tradycje, szczególnie w południowych rejonach kraju. Bardzo cenione są wyroby mleczarskie, które dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz właściwościom kulinarnym znalazły uznanie wielu konsumentów. ...

więcej

Pańskie oko konia tuczy
To staropolskie powiedzenie pojawiło w materiałach źródłowych, chyba po raz pierwszy, już w XVI wieku. Można je również znaleźć u Adama Mickiewicza w pierwszej księdze Pana Tadeusza, Gospodarstwo: „Bo Sędzia wie, że pańskie oko k...

więcej

Intensywny opas - klucz do sukcesu w hodowli bydła mięsnego
Aktualna sytuacja na rynku żywca zwierzęcego oraz wzrastające koszty utrzymania zwierząt sprawiają, że hodowcy bydła mięsnego, bo o nich dzisiaj mowa, zmierzają ku intensyfikacji i poprawie rentowności hodowli zwierząt. Jako pierwszy widoc...

więcej

Jak zwiększyć rentowność produkcji opasów?
Obecnie obserwuje się coraz większe zainteresowanie chowem opasów. Wśród hodowców panuje przekonanie, że zwierzęta te są w stanie przerobić każdą paszę bez względu na jej jakość i skład. Uważa się, że jest to najtańszy system ż...

więcej

STOP drogim tłuszczom chronionym
Obecnie przy bardzo wysokiej wydajności mlecznej krów nie spotyka się ferm, które jako jedyne źródło pokarmu stosują wyłącznie pasze objętościowe. Mieszanki treściwe stały się nieodzownym i koniecznym elementem poprawnie zbilansowanej ...

więcej

Pasze ekstrudowane w aspekcie stabilizacji mikrobiomu świń, w tym ograniczenia występowania biegunek
Przyczyn większości niepowodzeń produkcyjnych i pogarszających się wyników na fermie, należy poszukiwać zarówno w okresie, kiedy dana sytuacja wystąpiła, jak i również w okresach je poprzedzających (np. w poprzedniej grupie technologicz...

więcej

Dobry start to inwestycja w przyszłość!
 Czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak olbrzymi wpływ na przyszłe efekty, zarówno w produkcji mleka jak i żywca, ma żywienie cieląt?...

więcej

STOP z drogim białkiem
Nieustannie poszukujemy nowych surowców, za pomocą których będziemy mogli jeszcze efektywniej wykorzystać potencjał krów....

więcej

STOP niedoborom włókna
Coraz wyższa wydajność zwierząt oraz skrócony okres ich wzrostu stawiają przed nami konieczność maksymalnej koncentracji składników pokarmowych w dawce. Postępowanie takie w wielu przypadkach powoduje ograniczoną podaż włókna....

więcej

Hodowcy powinni dostarczać zwierzętom produkty bogate w wysokiej jakości przyswajalne włókna.
W hodowli zwierząt można zaobserwować trend polegający na skróceniu czasu ich wzrostu oraz maksymalnej koncentracji różnych składników pokarmowych w dawce. Kierunek ten jest powodowany głównie względami ekonomicznymi....

więcej

Włókno jest niezbędne
Rodzaj włókna i jego ilość w dawce ma ogromny wpływ na zdrowie zwierząt i osiągane wyniki. Pomimo tego, iż świnie nie produkują enzymów rozkładających włókno, to dzięki enzymom bakterii bytujących w jelitach, zachodzi proces jego roz...

więcej

Znaczenie kwasów omega-3 i omega-6
Nowoczesna produkcja trzody chlewnej wymaga często elastycznych zmian i radykalnych posunięć w zakresie zarządzania produkcją, organizacji rozrodu oraz niektórych zasad żywienia....

więcej

STOP problemom w rozrodzie
Obecnie trwa nieustanny wyścig w celu uzyskania kolejnych rekordowych ilości mleka. Analizując wydajność mleczną zauważamy, że nie jest to takie trudne....

więcej

Hodowla pana Jakuba Napierały
Chyba nie ma w Wielkopolsce rolnika, zwłaszcza w gronie tych zajmujących się produkcją zwierzęcą, który nie znałby nazwiska – Napierała ze Szczepankowa. Początkowo było „za sprawą” seniora tego zacnego rodu hodowców, pa...

więcej

Spółka Inter-Agri
W nieco mglisty, ale słoneczny i jeszcze ciepły październikowy poranek spotykamy się w remontowanym właśnie, urokliwym dworku w Zaworach z Prezesem Zarządu firmy Inter-Agri panem dr Januszem Wojtczakiem. W spotkaniu uczestniczy także Wiceprez...

więcej

NNKT mają znaczenie w tuczu
Prawidłowe żywienie jest bez wątpienia jednym z najważniejszych czynników gwarantujących optymalne wyniki w tuczu. Dotyczy to zarówno jakości zadawanych pasz, jak i ich składu....

więcej

Rozpłodniki WCHiRZ na paszach Lira
Od prawie 10 lat zdecydowana większość knurów użytkowanych w czterech z pięciu filii należących do WCHiRZ żywionych jest pełnoporcjową paszą dla knurów z Wytwórni Pasz LIRA. Od roku 2017 także wszystkie (około 80 sztuk) buhaje stacjon...

więcej

Rola włókna w żywieniu zwierząt. Źródła i alternatywy
W żywieniu zwierząt przeżuwających dominującym źródłem energii są węglowodany. Wśród nich możemy wydzielić dwie zasadnicze podgrupy, pierwsza to węglowodany niestrukturalne, oznaczane skrótem NFC (węglowodany niewłókniste). Charakt...

więcej

Zapomniane białko w kiszonkach…
Analizując aktualne trendy na rynku paszowym i utrzymujące się wysokie ceny komponentów białkowych można zauważyć coraz większe zainteresowanie hodowców bydła uzyskaniem bardzo dobrych pasz objętościowych. Poprawa wartości pokarmowej ki...

więcej

Przyjacielskie relacje
„Mówi Arkadiusz Maroszek, jestem lekarzem weterynarii w Kaniowie. Obsługuję fermę 300 loch, jest tutaj pewien mały problem. Czy mógłby pan do mnie kiedyś przyjechać?” Tak mniej więcej przebiegła nasza pierwsza rozmowa, która ...

więcej

Przeciwdziałanie upałom
Doświadczenia poprzednich lat wskazują, że choć trudno to przewidzieć, każdego roku można spodziewać się ekstremalnie wysokich temperatur w miesiącach kanikuły. I choć akurat ubiegłoroczne lato nie doskwierało nam w jakiś szczególny...

więcej

Gdy trzeba oszczędzać
Ani moja wiedza, ani charakter wykonywanej pracy nie upoważniają mnie do wypowiadania się na tematy: ASF, koronawirusa ani nawet hodowli swiń na świecie i związanej z tą ostatnią globalną polityką cenową. Chciałbym jednak w paru zdaniach ...

więcej

Bacciarelli i Inni
Kiedy trafia się po raz pierwszy do zazwyczaj nieznanej dotąd miejscowości, zaczyna się ją odtąd postrzegać niemal wyłącznie przez pryzmat nowo poznanych tam hodowców, fermy lub hodowli trzody chlewnej. Kiedy jednak czy to w czasie rozmów ...

więcej

Niedoceniane współdziałanie
Wydawać by się mogło, że niemożliwym jest, aby mając do dyspozycji dwa dowolne czynniki składowe „czegoś”, można uzyskać większy efekt od sumy tych czynników. To coś, jak gdyby: 1+1=4. A jednak czasem tak bywa, zjawisko takie...

więcej

Dziesięć warchlaków
Podczas jednego z pobytów w Holandii pojawiła się w Jego głowie nurtująca i uporczywie powracająca myśl - co tak naprawdę różni polskiego i holenderskiego hodowcę świń?...

więcej

Przygotowanie knura do eksploatacji. Część 2 - trening, początki eksploatacji
Jedną z ważniejszych przyczyn zaburzeń w rozrodzie trzody chlewnej jest brak popędu płciowego lub obniżone libido u knurów. Nie zawsze jednak przyczyn takiego stanu rzeczy należy upatrywać w zachowaniu i funkcjonowaniu organizmu samca...

więcej

Hodowla zarodowa pana Marka Gręźlikowskiego
 Spotkaliśmy się w okresie, kiedy docierające zewsząd wieści z naszego „świńskiego rynku”, nie napawały hodowców optymizmem. Ale sympatyczni gospodarze zdecydowanie przedkładają optymizm i swoje plany na przyszłość pona...

więcej

Zapał, wytrwałość i determinacja
 Początkowo kontynuuje rozpoczęty w czasach RSP tucz otwarty, ale szybko podejmuje decyzję o uruchomieniu stada loch i rozpoczęciu produkcji w cyklu zamkniętym. Czy to dobra decyzja?...

więcej

Żywienie od prosiaka do tucznika
Uzyskanie dobrej jakości mięsa wieprzowego wymaga prawidłowego żywienia i utrzymania przez przynajmniej 160 dni. Tyle bowiem trwa wzrost przeciętnego warchlaka, zanim osiągnie on masę tucznika gotowego do sprzedaży. ...

więcej

Jak obniżyć koszty żywienia zwierząt ?
W ostatnim czasie mamy dość dynamicznie zmieniający się rynek cen surowców. Co należy zrobić by produkcja była ciągle opłacalna? Rzeczywiście, od pewnego czasu obserwujemy niekorzystny trend ...

więcej

Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Lubosinie
Firma specjalizuje się w produkcji świń i od kilku lat należy do najlepszych hodowli trzody chlewnej z Polsce. Średnie wyniki produkcyjne z ostatnich dwóch lat to 34 prosięta odchowane i sprzedane od jednej lochy. ...

więcej

STOP biegunkom i wzdęciom u cieląt
Chcąc uzyskać zdrowe cielęta i wysokie przyrosty, musimy zrozumieć, że na początku życia budowa ich przewodu pokarmowego jest zbliżona do zwierząt monogastrycznych....

więcej

Chlewnia na 80 loch
Zorganizowanie pracy w chlewni wymaga wielu precyzyjnych decyzji. W tym artykule przedstawiamy zasady funkcjonowania produkcji opartej na stadzie liczącym 80 loch....

więcej

Ocena nasienia knurów cz.2
Plemnik to męska komórka płciowa składająca się z trzech zasadniczych części: główki, szyjki i witki, każda z nich spełnia specyficzne funkcje. ...

więcej

Przygotowanie knura do eksploatacji
Żeby materiał hodowlany mógł w pełni zaprezentować swój potencjał genetyczny i hodowlany musi być prawidłowo prowadzony już od dnia narodzin....

więcej

Gospodarstwa Tomasza i Mariusza Bujaków
Zarodowa hodowla świń rasy polskiej białej zwisłouchej pana Tomasza Bujaka z Krzyżanek rozpoczęła swoją działalności na polskim rynku w 1986 r. Ponieważ w tej samej miejscowości funkcjonowała już od lat powszechnie znana i ceniona hodow...

więcej

Nasienie knurów - produkować czy kupować? cz. 1
Obserwując z bliska, przez ostatnie 40 lat, rynek usług inseminacyjnych w Polsce można zauważyć jak bardzo zmieniało się na przestrzeni tego okresu podejście hodowców do rozrodu....

więcej

Nasienie knurów - produkować czy kupować? cz.2
Niespodziewany rozwój unasieniania trzody chlewnej w początkach lat dziewięćdziesiątych spowodował wiele diametralnych zmian w naszych hodowlach. I to zarówno w podejściu hodowców do inseminacji, jak i całkowitej zmiany organizacji tej mał...

więcej

Ocena nasienia knurów cz.1
Artykuły opublikowane w numerach 4/2020 i 5/2020 miesięcznika „Trzoda Chlewna” stanowiły próbę przedstawienia większości za i przeciw, które powinien wziąć pod uwagę hodowca podejmujący decyzję, czy kupować nasienie w stacja...

więcej

Minęły prawie dwa lata…
Hodowca świń w Polsce nie ma, w zasadzie, wpływu na cenę sprzedawanych przez siebie warchlaków i tuczników, ale ma duży wpływ na koszty ich produkcji. A spośród wszystkich kosztów jednym z najważniejszych i największych pozycji są koszt...

więcej

Ferma państwa Kucharskich z Woli Kałkowej
Wola Kałkowa to niewielka wieś położona w gminie Bedlno, w powiecie kutnowskim. Niemal w samym środku miejscowości, w znacznym oddaleniu od pozostałych zabudowań mieszkalnych i gospodarskich można zauważyć obiekty nowo powstałej, nowoczes...

więcej

Hodowla pana Jacka Górskiego
Gdyby ktoś, kiedyś przed kilkoma laty powiedział, że widok nowo wybudowanej chlewni będzie radował serca tak wielu, pewnie mało kto by w to uwierzył. Z oczywistych względów musi on cieszyć właściciela obiektu, jednak w rzeczywistości k...

więcej

Sprawdzeni partnerzy
Wprawdzie pan Krystian – główny bohater tego reportażu prowadzi samodzielnie swoją hodowlę dopiero od niespełna roku, to zarówno historia gospodarstwa w Dulsku liczy sobie już wiele lat....

więcej

Pałuckie krajobrazy
Pałuki to położony na terenie województw: kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego region kulturowy, którego nazwa wywodzi się, najprawdopodobniej, od licznie tu występujących łęgów i łuków. A więc łukowatego kształtu wzniesień i pagó...

więcej

Po optymizm do Niedźwiad
Do Niedźwiad jeździło się od dawna przede wszystkim po najwyższej jakości materiał hodowlany. I nie ma chyba w Polsce nikogo, który hodując trzodę chlewną w oparciu o materiał międzynarodowej firmy genetycznej PIC nie zetknąłby się z ...

więcej

Dynastia
Po raz kolejny znalazłem się w Rogowie w dniu, w którym Melania – wnuczka państwa Magdaleny i Romana Nowaków skończyła właśnie dziesięć miesięcy. W takim momencie nie sposób uniknąć refleksji i uwolnić się od myśli o upływaj...

więcej

Świnie i Manufaktura
Z pewnością, wielu z nas, Łódź kojarzy się przede wszystkim z kolebką polskiego przemysłu włókienniczego. Innym, być może, ze znaczącym w Polsce i poza jej granicami znakomitym centrum kulturalnym i akademickim z kilkunastoma uczelniami ...

więcej

Na Kociewiu też hoduje się świnie
Kiedy po raz pierwszy zadzwoniłem do pana Marka Mokwa i zapytałem, czy mógłbym przyjechać do Subków, aby obejrzeć, będąca właśnie „na ostatniej prostej”, budowę nowej chlewni, mocny, męski głos w słuchawce odpowiedział mi ...

więcej

Sześciorgiem oczu…
Czy jeżeli praktykujący, z wieloletnim stażem i tytułem specjalisty chorób świń, lekarz weterynarii ma własną fermę, to dla użytkowanych tam zwierząt jest to lepsze czy może gorsze rozwiązanie, bo podobno „szewc bez butów chodzi&...

więcej

Śląsk nie tylko węglem stoi… - rozmowa z Jerzym Smolarzem
Im częściej tu przyjeżdżam i im dłużej tu przebywam, tym szybciej i bardziej radykalnie zmieniam swoje, ugruntowane „od zawsze” wyobrażenie o Górnym Śląsku. Dawniej, kiedy ten region znany był mi prawie wyłącznie z lekcji ge...

więcej

"A jednak się kręci…" - rozmowa z panem Tomaszem Sołtyszewskim
Podczas rozmowy z panem Tomaszem Sołtyszewskim dwukrotnie przyszły mi na myśl słynne słowa Galileusza wyszeptane, rzekomo, przez niego przed sądem rzymskiej inkwizycji w roku 1633. I oczywiście nie ma to nic wspólnego z publicznym wyrzekaniem...

więcej

Stanisław Wojciech i gospodarstwo...
Ligota to niewielka, licząca ponad cztery tysiące mieszkańców wieś. Wraz z całym sołectwem zajmuje ona obszar około 1400 hektarów. Znajduje się ona w województwie śląskim, w powiecie bielskim, w gminie Czechowice-Dziedzice....

więcej

Hodowlane Złote Gody
Najprzyjemniej przyjeżdża się na ulicę Glinianki 6A w Szadku wiosną i latem. Śnieżnobiałe elewacje zabudowań mieszkalnych i gospodarskich świetnie harmonizują wówczas z zadbaną zielenią, a całe otoczenie domu wręcz tonie w kwiatach. T...

więcej

Historia zatoczyła olbrzymie koło…
Bohatera poniższego reportażu nie trzeba chyba nikomu specjalnie przedstawiać. Nawet tym, którzy tylko „przez chwilę” mieli kontakt z hodowlą trzody chlewnej. Pan Paweł Święcicki to charyzmatyczny, pełen energii i wiecznie nowy...

więcej

ŚWINIOSFERA
Powtarzając za Lao-tzu – legendarnym chińskim filozofem i twórcą taoizmu, znaną powszechnie sentencję, iż „…nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku” można stwierdzić, że nie inaczej było równie...

więcej

Wspólnie możemy więcej!
To oczywiste i jasne w swoim przekazie stwierdzenie, jest eksponowane niemal we wszystkich materiałach reklamowych i na stronie internetowej Stowarzyszenia...

więcej

Z wizytą, po 10 latach, w Grupie Producentów Trzody Chlewnej RAZEM w Czempiniu
W październiku 2006 redakcja Trzody Chlewnej odwiedziła Grupę Producentów Trzody Chlewnej „Razem” w Czempiniu. Od tamtego reportażu minęło niemal dokładnie 10 lat....

więcej

Wizyta w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Siemianowie
„Jesteśmy, chyba jedną z kilku spółdzielni produkcyjnych w Polsce, w której jeszcze hoduje się trzodę chlewną…” Tymi słowami wita nas pan Marian Foltynowicz, Prezes Zarządu RSP w Siemianowie. I niemal natychmiast ciśnie...

więcej

Spotkanie z panem Andrzejem Bystrym
Kiedy parę lat temu pan Andrzej Bystry, nabywał gospodarstwo rolne, w położonym niedaleko Środy Wielkopolskiej Połażejewie trudno było uwierzyć, że w tak krótkim czasie Jego ferma trzody chlewnej znajdzie się w gronie najlepszych, tej wie...

więcej

Rozmowa z panem Piotrem Maćkowiakiem z Lucin
Luciny to niewielka miejscowość położona w odległości kilku kilometrów od Śremu i około trzydziestu kilometrów od siedziby naszej firmy. Mieszka tu od lat i gospodaruje, samodzielnie już od dwudziestu pięciu lat, kolejny klient firmy LIRA...

więcej

Wizyta u pana Jerzego Pawłowskiego w Trzecianowie
A skoro mamy przedstawiać „najstarszych” klientów Wytwórni Pasz LIRA, trudno nie rozpocząć od wizyty u pana Jerzego Pawłowskiego w Trzecianowie. Pan Jerzy współpracuje z naszą firmą już od prawie dwudziestu lat, a hodowlą trz...

więcej
sklep chrupka.pl Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X