Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X

wysokiej klasy pasze dla zwierząt hodowlanych

XXII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Puławy 2017

Data publikacji: 2017-06-13

Tematem XXII Międzynarodowej Konferencji Naukowej zorganizowanej przez Zakład Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, Sekcję fizjologii i patologii świń Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych oraz Polską Akademię Nauk Oddział w Lublinie było:

„Zdrowie – czynnik decydujący o konkurencyjności produkcji świń”

Wzorem lat poprzednich Wytwórnia Pasz LIRA wzięła czynny udział w tej prestiżowej imprezie. Tym razem obok stoiska reklamującego coraz popularniejsze w Polsce, a od ok. roku również poza jej granicami pasze dla prosiąt PORCUS oraz aktywnego udziału w konferencji doradców żywieniowych firmy byliśmy organizatorami sesji satelitarnej.
W poniedziałek 5 czerwca, w dniu poprzedzającym konferencję naukową, do Pałacu Czartoryskich w Puławach Wytwórnia Pasz LIRA zaprosiła swoich stałych klientów oraz czołowych polskich hodowców i producentów świń, aby wspólnie podyskutować o aktualnych problemach trzody chlewnej w naszym kraju. Wśród zaproszonych gości przybyli m.in. hodowcy – członkowie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, słuchacze studium specjalizacyjnego Zakładu Chorób Świń PIWet, przedstawiciele firm zajmujących się rozrodem świń oraz lekarze weterynarii.
Motywem przewodnim sesji były zasady oraz nowe metody pracy ze stadem podstawowym. Zagadnienie to jest szczególnie aktualne i interesujące w okresie wzrastającego, w ostatnich miesiącach, pogłowia loch w naszym kraju. Tematy te przedstawiło troje wykładowców.
Dr Marian Porowski z firmy Vet-Com przedstawił nowe technologie, zasady zarządzania produkcją i zdrowiem oraz dobrostan zwierząt. Wskazał na rolę ww. czynników w konkurencyjności produkcji.
Dr Marc Martens reprezentujący międzynarodową firmę genetyczną Topigs Norsvin omówił wybrane aspekty nowoczesnego zarządzania i żywienia loch i loszek.
Nasza koleżanka Grażyna Rakowska zapoznała gości z zasadami wielokierunkowej współpracy firmy LIRA z klientami oraz przedstawiła kilka nowych produktów przeznaczonych między innymi właśnie dla stada podstawowego.
Jednym z prezentowanych w tym roku produktów naszej firmy jest dodatek dla loch

o-MEGA L

Zawiera on białka, kwasy organiczne, fitosterole, enzymy, sole mineralne i witaminę E. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz niewielką ilość glicerydów kwasów nasyconych. Największą zaletą tego preparatu jest bardzo wysoka zawartość i właściwy stosunek kwasów Omega. Ma to szczególnie korzystny wpływ na rozwój centralnego układu nerwowego i regulację systemu immunologicznego. Zawarte w nim składniki czynią go także prekursorem niektórych hormonów płciowych. Wielonasycone kwasy tłuszczowe warunkują powstawanie hormonów wpływających na funkcjonowanie macicy i jajników, a występujące w dużych ilościach długołańcuchowe kwasy tłuszczowe są prekursorami cholesterolu, który z kolei reguluje syntezę estrogenu i progesteronu. Oba te hormony są niezbędne w procesach rozrodczych. Kwasy są także ważnym źródłem energii w procesie dojrzewania pęcherzyków jajnikowych oraz początkowych fazach rozwoju zarodków. O-MEGA L stymuluje zdrowie oraz odporność zwierząt, wspiera ich układ immunologiczny.
Najważniejszą jego zaletą jest duży wpływ na rozród, co skutkuje poprawą płodności, istotnie ogranicza wczesną zamieralność zarodków, ułatwia zagnieżdżanie się ich w macicy i wpływa na lepszy ich rozwój w poszczególnych fazach.

W kolejnych dniach, tj. 6 i 7 czerwca odbyła się główna konferencja naukowa. Jej organizatorzy, jak każdego roku, zaprosili wykładowców z „najwyższej półki”, w szczególności tych, którzy umiejętnie łączą najnowsze osiągniecia nauki z praktyką. To właśnie dla nich przybywają każdego roku w czerwcu do Puław lekarze – hyopatolodzy z najodleglejszych zakątków naszego kraju. Wśród znakomitości, których można było posłuchać podczas wykładów w Puławach należy wymienić m.in.: emerytowanego profesora Uniwersytetu w Glasgow Davida Taylora i przedstawiciela hiszpańskiej firmy Optimal Pork Produktion Juana Sanmartina. Ciekawe wykłady przedstawili także: prof. Zygmunt Pejsak oraz dr Krzysztof Pająk z Grabicy.
Jak każdego roku podczas konferencji odbyła się udana aukcja charytatywna. Organizatorzy zadbali również o oprawę muzyczną spotkania, w tym roku gości zabawiał zespół „Pod Budą”.
A propos ww., mimo iż była to już XXII konferencja organizowana m.in. przez Zakład Chorób Świń z całą stanowczością i powagą trzeba stwierdzić iż nadal nie jest to jeszcze

„Naftalinowy świat”…
GALERIA