Przygotowanie prosiąt do dorosłego życia. Jaki prosiak taki tucznik.

Data publikacji: 2022-03-02

Przygotowanie prosiąt do dorosłego życia. Jaki prosiak taki tucznik.

               Przygotowanie prosiąt do dorosłego życia oraz przyszłej produkcji powinno rozpocząć możliwie jak najwcześniej tj. już wówczas, gdy przygotowuje się ich matkę do kolejnej ciąży i porodu. Bo, od tego jak będzie przygotowana zarówno ona sama, jak i jej narząd rozrodczy zależy, jakie urodzą się prosięta.  Najpierw, należy lochę prawidłowo utrzymywać i pielęgnować a szczególnie prawidłowo żywić, przez cały okres ciąży. Potem przeprowadzić prawidłowy poród, następnie przeprowadzić prosięta przez dwa niezwykle trudne i decydujące o ich dalszej przyszłości, newralgiczne okresy: okołoporodowy i okres poodsadzeniowy. Niezwykle ważnym elementem tych okresów jest jak najwcześniejsze dokarmianie prosiąt. Podawanie, bardzo dobrej jakości, dobrze przyswajalnej paszy najmłodszym prosiętom, począwszy od 5 – 7 dnia po przyjściu na świat, ma ogromne znaczenie dla ich dalszego życia. Przede wszystkim w aspekcie nauki samodzielnego pobierania stałego pokarmu. Z doświadczeń i licznych doniesień wynika także konieczność dokarmiania prosiąt w liczniejszych miotach. Do liczby 9 karmionych przez lochę prosiąt dokarmianie nie ma większego znaczenia, powyżej 10 prosiąt jest ono niezwykle ważne. Dokarmiane w tym okresie prosięta charakteryzują się wyższą masą w dniu odsadzenia w porównaniu do niedokarmianych rówieśników, o około 1 kg., (Wilcock, 2007).

Z cytowanych wyników badań wynika również, że zwyżka o około 10 g przyrostu dziennego prosięcia w okresie do odsadzenia, procentuje kilogramową zwyżką masy ciała tucznika w dniu uboju. Ponadto wczesne dokarmianie prosiąt skutkuje lepszym pobieraniem paszy po odsadzeniu od loch, lepszym rozwojem błony śluzowej przewodu pokarmowego, a tym samym lepszym trawieniem. I dalej lepszym wykorzystaniem paszy w okresie odchowu i tuczu. Pomiędzy 20 a 28 dniem życia, prosięta pobierają ponad 40 % paszy przeznaczonej na okres ssania (Wilcock). Ważne jest, zatem, aby w tym okresie umiały już samodzielnie korzystać z zadawanych im prestarterów.

Prosięta słabsze, chore, niepobierające samodzielnie paszy stałej, muszą otrzymywać w tym okresie preparaty mlekozastępcze, aby w możliwie najkrótszym okresie dogoniły rozwojem zdrowych rówieśników.
Okres poodsadzeniowy odgrywa decydującą rolę zarówno w życiu prosiąt jak i dla hodowcy. Jest on, bowiem istotnym okresem w aspekcie opłacalności produkcji. Zahamowanie lub zmniejszenie przyrostów w tym okresie przenosi się na końcowy okres tuczu. W okresie tym można spodziewać się najkorzystniejszych (mając na względzie ekonomikę produkcji) przyrostów masy mięśniowej u prosiąt. Zwiększają się one praktycznie z dnia na dzień. Po około 30 dniach przyrosty te stabilizują się, a coraz większą rolę odgrywać zaczyna przyrost tkanki tłuszczowej. Zatem w ciągu pierwszego miesiąca po odsadzeniu prosiąt przyrost najbardziej wartościowej tkanki mięśniowej uzyskuje się najtańszym kosztem. Okres okołoodsadzeniowy jest jednak jednym z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt. Podlegają one wówczas szeregu stresom spowodowanych zmianami ich dotychczasowego sposobu życia. Prosięta w tym okresie zabierane są od matek, przenoszone są do innych kojców i budynków, dostają się w nowe otoczenie. Całkowitej zmianie podlega ich dotychczasowe żywienie. Z reguły, warunki życia prosiąt na skutek odsadzenia ich od matek ulegają pogorszeniu, co w bardzo istotny sposób osłabia ich siły odpornościowe. W konsekwencji zaś sprzyja ujawnieniu się różnych chorób m.in. schorzeń układu pokarmowego (biegunek). Ich wpływ na przyrosty dzienne jest w rzeczywistości ogromny. Przechorowana biegunka powoduje wydłużenie okresu od urodzenia prosięcia do osiągnięcia przez niego masy ciała 25 kg nawet o 2 do 3 dni. To z kolei zdecydowanie wydłuża późniejszy okres tuczu. Udowodniono również, że stres wywołany chorobami układu pokarmowego oraz w konsekwencji osłabienie organizmu prosiaka wpływają na ujawnienie się chorób układu oddechowego, które również obniżają dynamikę przyrostów masy ciała. Żeby zapobiec tego rodzaju kumulacji stresów konieczne jest stworzenie prosiętom możliwie najlepszych warunków odchowu. Jednym z takich elementów jest ograniczenie i zniwelowanie drastycznych zmian sposobu żywienia w tym okresie. Przejście z diety całkowicie mlecznej na żywienie paszą pełnoporcjowa to dla prosiąt kolejny wysoki próg do pokonania. Jego stosunkowo mały w tym okresie żołądek w połączeniu z niedostateczną jeszcze ilością trawiennego enzymu amylazy ogromnie utrudnia przygotowanie do trawienie pobranej przez prosię paszy. Niestrawione cząstki paszy zalegają w jelitach, to z kolei stwarza idealne warunki do namnażania się bakterii chorobotwórczych i występowania biegunek. Żeby tego uniknąć należy bezwzględnie przestrzegać zasady jak najwcześniejszego dokarmiania prosiąt paszami stałymi. Pamiętać też należy o konieczności utrzymywania niskiego poziomu kwasowości w przewodzie pokarmowym.
O tym jak prosię przetrwa te dwa chyba najtrudniejsze w jego życiu okresy zależy od jego stanu zdrowia, odporności jego organizmu i uwarunkowań genetycznych. Jednak żaden z tych elementów nie zadziała, jeżeli zawiedzie hodowca. To od jego osobistego zaangażowania w pomoc w przyjściu na świat prosięcia, troskliwej opieki w pierwszych godzinach jego życia oraz optymalnego okresu odsadzenia od maciory zależy dalsze zdrowie i produkcyjność całej chlewni.
Z myślą o bezproblemowym pokonaniu przedstawionych dwóch kluczowych okresów w życiu prosiąt Wytwórnia Pasz LIRA, korzystając z wieloletnich doświadczeń swoich i jej najlepszych klientów opracowała paletę czterech kompatybilnych i świetnie z sobą zsynchronizowanych pasz dla najmłodszych zwierząt. Można, więc powiedzieć, że linia PORCUS powstała jako kompozycja wieloletnich doświadczeń współpracy firmy LIRA i jej najlepszych klientów. Najlepszych bo ich nieustanna potrzeba uzyskiwania coraz lepszych wyników produkcyjnych, w tym samym ciągłego podnoszenia poprzeczki producentowi pasz zmusza tego ostatniego do nieprzerwanych poszukiwań optymalnych rozwiązań.

                                                                                    

Linia PORCUS to cztery pasze przeznaczone dla prosiąt od pierwszych dni ich życia do chwili, kiedy osiągają one masę ciała około 30 kg. Ich skład to uporządkowany ciąg surowcowy, którego zawartość wyznaczają potrzeby prosiąt w poszczególnych grupach technologicznych.
Charakteryzuje się ona doskonałą przyswajalnością i strawnością. Dzieje się tak za sprawą zastosowania optymalnych poziomów niemal wszystkich jej składników, m.in.: zestawu ekstrudowanych zbóż, białek pochodzenia mlecznego oraz najwyższej jakości mączka rybna. W paszach zastosowano renomowane probiotyki oraz zabezpieczenie przeciw mikotoksynom. Całości dopełnia nowa, bardziej atrakcyjna dla jej „konsumentów” nuta smakowo-zapachowa a dla ich wymagających właścicieli nowa szata graficzna opakowań.

Porcus Platinum
Mieszanka paszowa pełnoporcjowa przeznaczona jest dla najmłodszej grupy prosiąt ssących. Stosowana od pierwszych dni życia zwierząt. Uczy oseski samodzielnego pobierania paszy stałej pobudzając układ trawienny do wytwarzania enzymów. W Skład mieszanki PORCUS PLATINUM wchodzą ekstrudowane surowce białkowo-energetyczne, najwyższej jakości mączka rybna, dodatki wspomagające układ odpornościowy, doskonale przyswajalne produkty mleczne oraz najnowszej generacji, atraktory smakowe i zapachowe. Najnowocześniejsza technologia wykorzystana przy produkcji oraz sypka forma paszy, gwarantują wczesne rozpoczęcie pobierania paszy. Tym samym, wspomagają prawidłowy rozwój przewodu pokarmowego rosnących prosiąt.


Porcus Gold
Mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla prosiąt ssących, stosowana jako wysokiej jakości pasza uzupełniająca dietę mleczną. Zaleca się jej skarmianie do około tygodnia przed odsadzeniem od lochy. Mieszanka PORCUS GOLD zawiera wysokiej jakości surowce białkowo-energetyczne poddane procesowi ekstruzji, najlepszej jakości mączkę rybną, gamę produktów stymulujących układ immunologiczny zapewniające również utrzymanie prawidłowej równowagi w przewodzie pokarmowym. Użyte w mieszance doskonałej jakości produkty mleczne i laktozowe uzupełniają ewentualne braki laktacyjne, znacząco przyspieszają właściwy rozwój przewodu pokarmowego. Atrakcyjna nuta smakowo-zapachowa zachęca do zainteresowania się paszą. Dzięki przejściowej formie kruszonki, pasza jest chętniej pobierana i zmniejsza straty związane z rozsypywaniem.


Porcus Silver
Mieszanka paszowa pełnoporcjowa stosowana w okresie okołoodsadzeniowym. Stosowana na około 7 dni przed odsadzeniem prosiąt od lochy do 2 – 3 tygodnia po odsadzeniu lub alternatywnie, od masy ciała 6 – 7 do 12 – 13 kg.  Jest kontynuacją żywieniową dwóch poprzednich mieszanek. Podobnie jak one PORCUS SILVER zawiera wysoko jakościowe przetworzone (ekstrudowane) surowce białkowe i energetyczne. Użyta w tej mieszance mączka rybna uzupełnia wysokostrawne biało. Zastosowane tu innowacyjne źródło włókna pokarmowego wspomaga motorykę i perystaltykę jelit, będąc jednocześnie prebiotykiem i źródłem energii pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym. Ważną rolę odgrywają użyte w dużej ilości produkty mleczne i laktozowe, które uzupełniają dietę pozbawioną już mleka matki. Odpowiedni dobór m.in.: enzymów, kwasów, probiotyków i innych biostymulatorów wspomaga odpowiedni rozwój pożytecznej mikroflory jelit. Gwarantuje to bezpieczne i bezproblemowe przejście prosiąt przez newralgiczny i trudny dla nich okres odłączenia od matek. Zastosowana nowoczesna technologia natryskiwania aromatów na granulkę jeszcze bardziej uatrakcyjnia smak i zwiększa chęć pobrania paszy. Pozwala to na uzyskanie lepszych wyników hodowlanych.

Porcus Bronze
Ostatnia z linii PORCUS to pełnoporcjowa mieszanka dla prosiąt starszych. Zalecana w okresie od około 42 doby życia do uzyskania przez nie masy ciała około 30 kg. Pasza PORCUS BRONZE jest technologiczną kontynuacją poprzednich mieszanek, a jej kompatybilny skład surowcowy, w tym ekstrudowane surowce białkowo, energetyczne i włókno gwarantują ciągłość dalszego, prawidłowego rozwoju przewodu pokarmowego żywionej młodzieży. Nad przebiegiem tego procesu „czuwają” również wspomniane już biostymulatory, zapewniające prawidłowy skład flory bakteryjnej. Odpowiada ona za sprawnie działający układ odpornościowy, a jednocześnie optymalny wynik hodowlany. Zastosowany system aromatyzowania pasz zwiększa ilość pobranej karmy jednocześnie gwarantując optymalne wyniki.

Marek Gasiński,
specjalista ds. rozrodu trzody chlewnej


sklep chrupka.pl Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X