Jak mistrzowie żywią swoje konie?
Data publikacji: 2022-08-09
Dla Michała i Grzegorza Kubiaków żywienie koni jest podstawową kwestią, na którą zwracają szczególną uwagę. Bez odpowiedniego żywienia, konie, nawet z najlepszym rodowodem, mogą nie odnieść zamierzonego efektu hodowlanego. Prawidłowe żywienie jest kluczem do zdrowia konia i jego sportowej kondycji.
- Na produkty marki Lira trafiliśmy w podczas zawodów w Lesznie, gdy przechodząc obok stoiska Liry, moją uwagę przykuła pasza dla koni. Zaciekawił mnie jej wygląd i zapach. Jeździmy na zawody po różnych zakątkach świata, ale z takimi paszami, o takiej strukturze się nie spotkałem - opowiada Michał Kubiak.
Wtedy, ponad dwa lata temu, podjął decyzję o wprowadzeniu do diety swoich koni teksturyzowanych pasz marki Lira.
Linia produktów CHRUPKA to smakowite, w pełni zbilansowane pasze typu musli, o dużym udziale komponentów ekstrudowanych. Ekstruzja ma na celu poprawę strawności i przyswajalności składników pokarmowych, a w konsekwencji ułatwienie zwierzętom trawienia. Proces ten znacznie poprawia również smakowitość i zapach paszy. W trakcie żelatynizacji skrobia ulega rozkładowi na prostsze, słodsze i, co bardzo ważne, łatwostrawne związki. Konie wprost uwielbiają ten smak i zapach.
Wszystkie pasze charakteryzują się wysokim współczynnikiem strawności. Produkty z linii Chrupka, zawierające niski poziom trudno strawnej dla koni skrobi, wchłaniane są już w jelicie cienkim i tym samym nie docierają do jelita grubego, w którym to nadmierna ilość skrobi zaburza fermentację mikrobiologiczną i może skutkować zakwaszeniem organizmu, wrzodami żołądka, kolkami czy ochwatem.
Teksturyzowane mieszanki z linii Chrupka oprócz dużych cząstek chrupek kukurydzianych i ryżowych zawierają kawałki marchwi, buraka czerwonego, lucerny a także granulatu, będącego nośnikiem witamin, mikro, makroelementów i substancji biologicznie czynnych.
- Już po 1,5 miesiąca stosowania pasz widziałem pozytywne efekty ich działania. Ojciec jednak jest sceptycznie nastawiony do wszelkich nowości, których nie zna. Początkowo nie chciał ryzykować zmiany dotychczasowej paszy - śmieje się Michał. Ale widząc poprawę kondycji, siły i wytrzymałości Galaktyki oraz pozostałych moich koni, zainteresował się produktami z linii CHRUPKA. Obecnie i On, od prawie roku, stosuje pasze dla koni firmy LIRA - dodaje Michał Kubiak
- Moje zaufanie do produktów polskiej firmy z Krzywinia jeszcze wzrosło, gdy zobaczyłem efekty i poprawę kondycji u jednej z naszych najlepszych klaczy - mówi Pan Grzegorz Kubiak. - Arkadia, bo o tej klaczy mowa, miała bardzo duże problemy z ochwatem. Jej stan zdrowia był na tyle poważny, że nie tylko musieliśmy zrezygnować ze sportu, ale także wyłączyć ją z rozrodu. Nie mogła przyjmować żadnej paszy treściwej, gdyż dochodziło do nawrotów choroby ochwatowej i momentalnie jej stan się pogarszał. Żal było patrzeć, jak taki potencjał się marnuje. Wtedy poprosiliśmy o pomoc specjalistę do spraw żywienia koni z Wytwórni Pasz Lira - opowiada Grzegorz Kubiak - Lira zaproponowała nam ekstrudowany produkt o niskiej zawartości skrobi i wysokim udziale włókna - paszę Omega Fiber.
Omega Fiber to ekstrudowana mieszanka paszowa z dodatkiem siemienia lnianego. Produkt jest źródłem cennego włókna oraz kwasów omega-3. Posiada właściwości prozdrowotne. Wykazuje działanie przeciwzapalne i dietetyczne. Działa nie tylko kojąco i łagodząco na przewód pokarmowy, regulując trawienie, ale działa również leczniczo na stany zapalne, wzmacniając proces gojenia się ran i regenerację tkanek. Pozytywnie wpływa na jakość rogu kopytowego i połysk sierści. Charakteryzuje się niskim poziomem skrobi oraz niskim indeksem glikemicznym i nie zawiera dodatku cukru. Jest również bezpieczny pod względem mikrobiologicznym oraz wolny jest od pleśni i grzybów. Pod tym względem przewyższa wysłodki czy sieczki. Nie tylko aspekt higienizacji jest ważny w przypadku Omega Fiber. Produkt ten również cechuje się o wiele wyższymi walorami odżywczymi i smakowymi, niż wspomniane wysłodki czy sieczki.
- Po 2 miesiącach stosowania Omega Fiber zauważyliśmy poprawę kondycji. Arkadia nabrała masy i, co jest niezmiernie ważne, nie ma nawrotów stanów zapalnych kopyt. Teraz, po pół roku stosowania Omega Fiber, widzimy, że ma lepszy wygląd i co jest istotne w przypadku klaczy przeznaczonej do reprodukcji, nabrała kondycji hodowlanej - dodaje Grzegorz Kubiak.
Obecnie wszystkie konie ze stajni Grzegorza i Michała Kubiaków są żywione produktami firmy LIRA.
- W żywieniu koni sportowych nie stosujemy owsa, gdyż całe ziarna zbóż są źle trawione, co zresztą widać po ich odchodach. Suche wysłodki buraczane natomiast zastąpiliśmy dużo efektywniejszym i smaczniejszym Omega Fiber - zaznacza Grzegorz Kubiak.
- Nasze konie dostają 3 posiłki dziennie i trzeba przyznać, że bardzo chętnie pobierają pasze. Obecnie, oprócz wysokiej jakości siana, dostają musli ekstrudowane - Chrupkę, którą mieszamy razem z Omega Fiber i podajemy na sucho. Zauważyliśmy, że Chrupka zostaje szybciej zjedzona, a Fibera jedzą spokojniej i wolniej, wydziela się przy tym ślina, która działa pozytywnie na trawienie. Widzimy również, że odkąd wprowadziliśmy do dawki Omega Fiber, konie stały się bardziej opanowane - mówi Michał.
Tak skomponowana dawka pokarmowa zapewnia podaż energii z trzech źródeł. Szybka energia pochodzi ze skrobi, wolno uwalniająca się energia pochodzi z włókna, a zemulgowany olej lniany jest źródłem czystej, stopniowo uwalnianej energii (nie wytwarza się kwas mlekowy). Łatwostrawne i przyswajalne komponenty diety są trawione równomiernie na całej długości przewodu pokarmowego, będąc źródłem nie tylko siły i szybkości, ale także opanowania i wytrzymałości konia.
- Konie sportowe narażone są na ogromny wysiłek i stres związany z ciągłymi wyjazdami na zawody. Spędzają sporo czasu w trasie, potem nowe miejsce, przejazdy na parkurach. To wszystko sprawia, że gdyby nie odpowiednie żywienie, mogłyby się nabawić różnych schorzeń o podłożu metabolicznym. Obecnie nie mamy problemu z wrzodami żołądka, kolkami ani ochwatem. Konie są zdrowe i tryskają energią. Ponadto zauważyłem, że dzięki zastosowanym paszom, konie po intensywnych treningach i zawodach szybciej się regenerują! Mogłyby jechać z jednych od razu na kolejne - mówi z entuzjazmem Grzegorz Kubiak.
Jeźdźcy wspólnie zaznaczają, że na zawodach są dumni, jak prezentują się ich konie.
Jakie widzą korzyści i zalety produktów linii CHRUPKA?
- Konie chętnie pobierają paszę
- Maja większą wydolność
- Są spokojniejsze, opanowane, nie ma problemu z nadpobudliwością
- Posiadają pięknie zarysowaną muskulaturę
- Sierść jest lśniąca
- Wykazują odporność na stres, a co za tym idzie, brak jest problemów z wrzodami żołądka
- Konie szybko regenerują się po zawodach.
To spowodowało, że wybraliśmy dla naszych czołowych koni pasze marki Lira, bo wolimy zapobiegać chorobom, niż je potem leczyć - podsumowuje Grzegorz Kubiak.