Zdrowe Jajko...Twoje zdrowie zaczyna się od paszy

Data publikacji: 2023-05-29

Zdrowe Jajko...Twoje zdrowie zaczyna się od paszy


Słowo wstępu

Jajko – symbol życia – zawiera wszystko, co niezbędne do jego powstania. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych: wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i antyoksydanty. Ale nie każde jajko jest takie samo. Ostateczny skład jajka w dużej mierze zależy od tego, co je kura. Dlatego kluczowym czynnikiem wpływającym na wartość jajka jest pasza – nie tylko system chowu.

W obliczu rosnącej świadomości konsumentów, coraz więcej osób sięga po jaja od kur z wolnego wybiegu. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet najlepsze warunki utrzymania nie wystarczą, jeśli żywienie kur nie będzie odpowiednio zbilansowane. Zdrowa pasza to podstawa zdrowych jaj – dla dobra kur i konsumentów.

Czym jest Zdrowe Jajko?

Zdrowe Jajko to nowoczesna mieszanka paszowa opracowana specjalnie z myślą o kurach nioskach. Łączy w sobie zaawansowaną technologię obróbki surowców z najlepszymi komponentami roślinnymi, co pozwala na osiągnięcie:

lepszego zdrowia ptaków,

wyższej jakości jaj,

większej opłacalności produkcji.

Pasza nie tylko spełnia wszystkie normy pokarmowe, ale również oferuje dodatkowe korzyści zdrowotne – wspiera układ pokarmowy, odpornościowy i ogólną kondycję kur.

Dlaczego odpowiednia pasza dla kur niosek ma kluczowe znaczenie?

Właściwie dobrana pasza wpływa na:

wysoką nieśność,

intensywne wybarwienie żółtek,

wyśmienitą wartość kulinarną i smakową jaj,

chęć pobierania paszy przez ptaki,

wydłużenie żywotności kur,

lepsze wykorzystanie paszy (niski FCR – Feed Conversion Ratio).

Pamiętajmy – zdrowa kura to zdrowe jajko! Odpowiednio zbilansowana dieta przekłada się na idealną strukturę białka i żółtka, właściwe proporcje składników odżywczych oraz mocną i gładką skorupę.

Wpływ żywienia na jakość jaj

Jakość jaj zależy od wielu czynników: rasy kur, ich wieku, systemu chowu, profilaktyki weterynaryjnej, ale przede wszystkim – od żywienia.

Kury na wolnym wybiegu mogą instynktownie wzbogacać swoją dietę, jednak nawet wtedy nie dostarczą sobie wszystkiego, co niezbędne. Jednoskładnikowe karmienie np. samą pszenicą jest błędem, który może skutkować spadkiem nieśności i jakości jaj.

Dlatego Zdrowe Jajko oferuje kompletną, zbilansowaną dietę, wzbogaconą o składniki o podwyższonej przyswajalności dzięki zastosowaniu najnowszych technologii.

Nowoczesne technologie – przewaga Zdrowego Jajka

Ekstruzja to proces hydro - barotermiczny, polegający na jednoczesnym działaniu temperatury, ciśnienia, pary wodnej i sił mechanicznych. Surowiec jest rozdrabniany, podgrzewany i sprasowywany, a następnie – przy gwałtownym obniżeniu ciśnienia – jego struktura ulega „eksplozji”. To prowadzi do głębokich zmian fizykochemicznych i zwiększa jego wartość biologiczną.

Mikronizacja w podczerwieni polega na krótkotrwałym, intensywnym działaniu promieniowania IR na surowiec. Molekuły wewnątrz materiału zaczynają wibrować, co prowadzi do nagrzewania cząsteczek od wewnątrz, bez uszkadzania ich struktury powierzchniowej.

Obie metody należą do grupy HTST (High Temperature – Short Time) i służą uszlachetnianiu komponentów roślinnych w paszach. Obróbka HTST zmienia strukturę białek, skrobi, tłuszczu i włókna – dzięki czemu kury mogą łatwiej i efektywniej wykorzystywać energię oraz aminokwasy niezbędne do produkcji jaj. Procesy termiczne wydobywają naturalne aromaty i poprawiają smakowitość paszy. Ptaki chętniej ją pobierają, co oznacza lepsze wyniki produkcyjne.

Drogi Hodowco! Tak zaawansowana technologia to standard znany z produkcji żywności dla ludzi – teraz dostępny również dla Twoich kur!

Smaczna pasza to zdrowe kury

Jeszcze niedawno sądzono, że kury mają niewielką wrażliwość na smak. Wbrew pozorom, kury posiadają około 300–400 kubków smakowych (dla porównania: człowiek ma ich ok. 9000). To wystarczy, by rozpoznawały podstawowe smaki, takie jak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Smakowitość paszy ma realne znaczenie – kury potrafią odrzucić niesmaczne pożywienie!

Dlatego w Zdrowym Jajku wykorzystano najwyższej jakości komponenty i naturalne ekstrakty z aromatycznych ziół, poprawiające smakowitość i zapach paszy. Kury chętnie pobierają tak przygotowaną karmę, co przekłada się na lepsze wyniki hodowlane.

Wprowadzając nową paszę, warto robić to stopniowo – w ciągu 3–4 dni, aby uniknąć ryzyka spadku nieśności.

Kompleksowe żywienie = wygoda

Podając Zdrowe Jajko, dostarczasz kurze wszystko, czego potrzebuje – bez konieczności dodatkowej suplementacji. Jedynym niezbędnym dodatkiem pozostaje czysta, świeża woda.

Codzienne karmienie wysokiej jakości mieszanką i dbałość o stały dostęp do wody to gwarancja zdrowych, silnych kur i pięknych, smakowitych jaj.

Jak rozpoznać naprawdę zdrowe jajko?

Prawdziwa jakość jajka kryje się w jego wnętrzu:

Białko – klarowne, sprężyste, nie wodniste,

Żółtko – intensywnie wybarwione, zwarte, nie rozpływające się,

Skorupka – gładka i mocna (choć jej kolor zależy od rasy kury, a nie jakości!).

Intensywna barwa żółtka to efekt odpowiedniego udziału mikronizowanej kukurydzy w diecie – jednego z filarów formuły Zdrowe Jajko.

Podsumowanie

Zdrowe Jajko to nie tylko pasza – to przemyślana filozofia żywienia kur, która zaczyna się od jakości surowców, a kończy na Twoim talerzu. Dzięki niej:

Twoje kury będą zdrowe i długowieczne,

Jajka będą pełnowartościowe, smaczne i atrakcyjne wizualnie,

Ty – jako hodowca i konsument – zyskasz pewność, że wybierasz najlepiej.

Zdrowe Jajko – to Twoje zdrowie!


sklep chrupka.pl Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X