Hodowca nie ustaje
Data publikacji: 2025-11-03

Hodowca nie ustaje
Pan Karol Faszczewski mieszka i gospodaruje we wsi Wnory-Wiechy w województwie podlaskim. Ta licząca niespełna 200 mieszkańców miejscowość położona jest w powiecie wysokomazowieckim w gminie Kulesze Kościelne. I podobnie jak prezentowane wcześniej gospodarstwa rolne i hodowlane ze względu na specyficzny klimat, stosunkowo słabe gleby i związaną w ww. roślinność oraz uprawy rolne, podstawowym kierunkiem działalności tutejszych rolników jest hodowla bydła w oparciu o użytki zielone.
W roku 2010 pan Karol odziedziczył majątek po rodzicach. Było ono, jak niemal wszystkie w tym rejonie gospodarstwem rodzinnym, wielopokoleniowym i wielokierunkowym. Użytkowano tu wówczas około 20 krów dojnych. Były to zwierzęta o dużym dolewie krwi rasy holsztyńsko-fryzyjskiej i rasy czarno-białej. Gospodarstwo we Wnorach-Wiechach było stosunkowo dużą i dobrze prosperującą hodowlą. Obora ta „od zawsze” tj. od około 30 lat objęta była kontrolą użytkowości hodowlanej i zawsze plasowała się na wysokich miejscach w rankingu hodowli bydła mlecznego.
Obecne stado liczy 75 krów dojnych oraz 82 sztuki młodzieży. Pan Karol planuje, aby w stosunkowo krótkim czasie zwiększyć wielkość stada podstawowego do 150 sztuk krów. Należy w tym momencie wspomnieć, iż w gronie wszystkich producentów mleka, głównym i najważniejszym planem na najbliższą przyszłości jest, poza nieustanną poprawą jakości produkowanego surowca, oczywisty wzrost produkcji, czyli nieustanny wzrost wydajności. Obecnie obora pana Karola „doi” ponad 11000 kg mleka. Cała produkcja mleka z gospodarstwa trafia do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy. Wysokie lokaty na listach producentów mleka były i są wynikiem niezwykłej dbałości o zdrowie i długowieczność użytkowanych krów. Niewątpliwą ważną rolę odgrywa tu zażyła, wieloletnia współpraca ze specjalistami ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Produkcja roślinna w całości przeznaczona jest na pasze dla bydła. Kiedy pan Karol obejmował stery w gospodarstwie użytkowano tutaj ponad 25 hektarów wszystkich gruntów rolnych, teraz liczy sobie ono 38 hektarów. Łącznie wraz z dzierżawami hodowca uprawia ponad 60 hektarów. Głównymi uprawami są: kukurydza na kiszonkę, trawy i lucerna. Spoza własnych upraw pochodzą między innymi: śruty rzepakowa i sojowa, wysłodki buraczane mokre, zboża oraz ziarno kukurydzy.
Pan Karol Faszczewski bardzo wiele środków i zaangażowania inwestuje i nadal planuje inwestować w swój warsztat pracy. Spośród największych i najważniejszych z nich należy wymienić nowoczesną oborę z dwoma robotami, przeróbkę starej
stodoły na magazyny i silosy oraz wiele innych modernizacji i przeróbek posiadanych obecnie „zasobów lokalowych”. Hodowca nie ustaje w poszukiwaniach optymalnych rozwiązań gwarantujących wzrost wydajności i poprawę opłacalności produkcji. I bardzo często, a w zasadzie zawsze korzysta z rzeczy dobrych i sprawdzonych. Sporo czasu poświęca właściwemu doborowi buhajów do swojego stada. Stąd współpracuje z takimi firmami oferującymi nasienie buhajów, jak między innymi WWS i Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Bydgoszczy i innych. Jak już wcześniej zostało to zaakcentowane, hodowca bardzo dba o zdrowie i długowieczność swoich zwierząt. A ponieważ doskonale wie, że status zdrowotny poprawia się przede wszystkim poprzez prawidłowe żywienie. Dlatego poszukuje firm, które oferują produkty wcześniej przetestowane i sprawdzone w praktyce hodowlanej.
Jedną z takich firm jest firma AgroPasze (wcześniej Komunikado) pana Jakuba Szymańskiego z Ciechanowca. Firma ta współpracuje od 10 lat z Wytwórnią Pasz LIRA z Krzywinia. Prowadzi sprzedaż swoich produktów w powiatach wysokomazowieckim i ostrołęckim. Obie firmy współpracują ze sobą budując rynek zadowolonego klienta. Współpraca obejmuje przede wszystkim sprzedaż pasz i dodatków paszowych oraz szeroko rozumiane doradztwo hodowlane w zakresie prawidłowego żywienia bydła mlecznego. To ostatnie realizowane jest, między innymi, poprzez stały kontakt z doradcami do spraw żywienia zwierząt z firmy LIRA. To także układanie dawek żywieniowych, analizy pasz i kiszonek, ustawianie robotów udojowych, TMR oraz profesjonalne przygotowywanie gotowych pasz.
Podstawą w żywieniu przeżuwaczy są pasze objętościowe, ale bez odpowiednich dodatków paszowych trudno jest uzyskiwać najwyższą wydajność mleczną. Dlatego też firma AgroPasze współpracuje z hodowcami bydła na terenie województwa podlaskiego i mazowieckiego z dwoma najbardziej doświadczonymi firmami paszowymi, w tym właśnie z firmą LIRA.
Dzięki współpracy z wytwórnią pasz z Krzywinia AgroPasze oferuje swoim klientom bardzo dobrej jakości pasze pełnoporcjowe i dodatki specjalistyczne takie jak między innymi – ekstrudowane białko chronione bez GMO (zamiennik śruty sojowej), naturalny tłuszcz chroniony z siemienia lnianego oraz najlepsze na polskim rynku musli dla cieląt. Produkty charakteryzuje doskonała jakość i powtarzalność. W dodatku to wszystko oferowane jest hodowcom za rozsądną cenę!
Przykładem klienta, który zaufał specjalistom i współpracuje z obiema firmami jest właśnie pan Faszczewski – bardzo wysoko sobie ceni i systematycznie stosuje dwa produkty.
Mowa tu o dwóch produktach „z najwyższej półki”: o-MEGA L i Chrupka dla cieląt.
Bez tej ostatniej trudno byłoby panu Karolowi prowadzić odchów cieląt w budkach.
o-MEGA L (tłuszcz chroniony)
Powstające w wyniku ekstruzji nasion roślin oleistych produkty są jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się grup produktów zawierających tłuszcz chroniony. W zależności od użytego surowca zawierają one bogaty profil kwasów tłuszczowych, których zwierzęta gospodarskie (ssaki) nie są w stanie same wyprodukować. To produkty w pełni naturalne. Dzięki procesowi ekstruzji uzyskuje się znaczną poprawę parametrów żywieniowych danego produktu, podnosi się jego smakowitość oraz eliminuje się związki antyżywieniowe produktu wyjściowego. o-MEGA L jest najtańszym źródłem energii chronionej dla przeżuwaczy i jednocześnie dostarczają białko, skrobię, strawne włókno oraz kwasy omega 3.
A najwyższą zaletą jest bogaty i różnorodny skład kwasów tłuszczowych, przede wszystkim, ponad 50% udział kwasu omega 3. Ponadto o-MEGA L gwarantuje lepszą implantację zarodków oraz kilkunastoprocentową poprawę wszystkich analizowanych wskaźników rozrodu.
CHRUPKA (musli dla cieląt)
Chroni przed biegunkami i wzdęciami, zwiększa tempo wzrostu cieląt, przyspiesza rozwój żwacza, zmniejsza zużycie paszy na kg przyrostu, zachęca do pobierania paszy stałej od pierwszych dni życia, determinuje oszczędność paszy – niski FCR.
W poszukiwaniu optymalnych rozwiązań gwarantujących najwyższą wydajność mleczną oraz doskonałą jakość swoich produktów pan Karol wraz z zaprzyjaźnionymi i współpracującymi z nim hodowcami bydła mlecznego poszukuje kolejnych, nowych rozwiązań.
Znajdowanie i uruchamianie tkwiących rezerw produkcyjnych, w obecnie stosowanych przez hodowców rozwiązaniach „zaprowadziło” grono tych ostatnich do powołania alternatywnych grup hodowlanych. Innowacyjne rozwiązania w zakresie prawidłowego i nowoczesnego żywienia krów mlecznych, odchowu cieląt a nawet zrzeszania się hodowców oraz prowadzenia oceny wydajności mlecznej pokazują jak olbrzymie rezerwy produkcyjne można „przekuć” na sukces i zyski.
Autor:
Marek Gasiński


