Dodatki żywieniowe

Dodatki żywieniowe

1. O-MEGA L

Produkt przydatny w porodzie i rozrodzie.

To innowacyjny produkt, w skład którego wchodzą: siemię lniane, susz owocowy, ekstrudowana kukurydza oraz bielmo ostropestu. O-mega L łączy w sobie wysokie wartości odżywcze z właściwościami prozdrowotnymi. Wykorzystywany jest w żywieniu głównie stada podstawowego, wszystkich gatunków zwierząt. Jest cennym źródłem energii, białka, włókna, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które nawet o 30% mogą poprawić wskaźniki rozrodcze.

Produkcja mleczna stawia przed nami nowe wyzwania. Z jednej strony chęć zaspokojenia potrzeb pokarmowych zwierząt zmusza nas do stosowania nowych rozwiązań nie zawsze będąych w zgodzie z możliwościami fizjologicznymi przeżuwaczy, z drugiej strony deficyt białka i energii zwłaszcza w pierwszym okresie po wycieleniu jest główną przyczyną zaburzeń ze strony układu rozrodczego. Znajomość fizjologii w parze z aktualnymi potrzebami pokarmowymi zwierząt, pozwoliły wprowadzić na rynek innowacyjny produkt, dzięki któremu jesteśmy w stanie zastąpić w całości lub częściowo tłuszcze chronione i inne dodatki energetyczne.

o-MEGA L oprócz wspomnianej energii wnosi wysokiej jakości białko chronione z bogatym profilem aminokwasowym. Nieocenioną korzyścią ze stosowania o-MEGI L jest dostarczenie uderzeniowej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega - 3, które według różnych autorów poprawiają o 20-30 % wskaźniki rozrodcze.

Siemię lniane

jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (omega-3 i omega-6), mających optymalny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspiera układy: pokarmowy, rozrodczy i odpornościowy oraz skórę. Wykazuje działanie przeciwzapalne i dietetyczne. Charakteryzuje się wysoką wartością energetycznobiałkową.

Ostropest plamisty

ma właściwości prozdrowotne. Korzystnie wpływa na wątrobę, wspomagając jej regenerację. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Stymuluje układ odpornościowy. Wpływa regulująco na proces trawienia. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt.

Susz owocowy

jest źródłem naturalnych witamin, pektyn i błonnika. Wspiera procesy trawienne. Wiąże metale ciężkie. Poprawia smakowitość.

Kukurydza

Ekstrudowane ziarno kukurydzy jest lekkostrawne i przyswajalne. Charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną.

KORZYSCI I ZALETY:

Hodowcy trzody chlewnej cenią Omega-L za:

2. GOLDEN FIBER

Golden Fiber – naturalne, innowacyjne włókno paszowe opracowane dla najbardziej wymagających zwierząt. Dzięki odpowiedniemu doborowi surowców oraz zastosowaniu zaawansowanej technologii uzyskano produkt stanowiący podstawę nowoczesnej dawki pokarmowej, zarówno dla trzody chlewnej jak i dla zwierząt futerkowych.

Coraz wyższa wydajność zwierząt oraz krótszy okres wzrostu wymagają maksymalnej koncentracji składników pokarmowych (m.in.białka i energii) w paszach. Takie postępowanie wiąże się niestety z ograniczoną podażą włókna. Dzieje się tak ponieważ stosując tradycyjne komponenty włókniste (otręby pszenne, wysłodki buraczane, itp.) niezwykle trudno jest przygotować paszę o wysokim poziomie włókna, białka i energii jednocześnie. Dlatego też nieustannie poszukuje się nowych surowców, dzięki którym będzie można żywić zwierzęta prawidłowo oraz, co jest szczególnie istotne, nie ponosić dodatkowych kosztów. Idealnym rozwiązaniem jest Golden Fiber łączący w sobie wysoki poziom specjalnie spreparowanego włókna, które po dostaniu się do przewodu pokarmowego zwierząt ulega pęcznieniu, kilkukrotnie zwiększając swoją objętość. Zjawisko to obserwuje się również w przypadku włókna syntetycznego stosowanego, od jakiegoś czasu, w mieszankach treściwych. Niepodważalną korzyścią ze stosowania GOLDEN Fiber jest fakt, że oprócz wysokich poziomów bardzo dobrej jakości włókna wnosi do dawki pozostałe składniki pokarmowe, czego niestety nie zapewnia najlepszej jakości włókno syntetyczne.

Obecność w Golden Fiber różnych frakcji włókna takich jak: celuloza, hemiceluloza i lignina przyczynia się do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Dzięki mechanicznemu drażnieniu ścian jelit przyspiesza czas pasażu treści pokarmowej, zapobiega zaparciom oraz przyspiesza opróżnianie żołądka. Zastosowanie komponentów bogatych w pektyny pozwala, w efektywny sposób, zmniejszyć wchłanianie metali ciężkich z przewodu pokarmowego, ograniczając do minimum ich nadmierną kumulację w organizmie. Nie bez znaczenia jest fakt, że są one bardzo dobrym prebiotykiem dla mikroorganizmów kolonizujących przewód pokarmowy. Pobudzają symbiotyczne mikroorganizmy do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz, co jest szczególnie ważne, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

KORZYŚCI I ZALETY:

3. BUFOR HELP

Przeciwko kwasicy

Wyjątkowa mieszanina komponentów buforujących środowisko żwacza zawierająca algi morskie, dodatkowo wzbogacona w elementy prebiotyczne. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarm.

Bufor HELP

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ogranicza ryzyko występowania kwasicy, poprawia wykorzystanie składników pokarmowych, zwiększa produkcję LKT a w konsekwencji wydajność mleczną. Regularne stosowanie Bufor Help zwiększa pobranie suchej masy, podnosi zawartość tłuszczu w mleku oraz ogranicza brakowanie zwierząt.

Coraz większe ilości pasz treściwych w dawkach pokarmowych dla przeżuwaczy z jednej strony gwarantują wysoką wydajność mleczną, z drugiej zaś strony są poważnym zagrożeniem dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Bardzo często obserwujemy spadek pH treści pokarmowej żwacza czego konsekwencją jest zamieranie bakterii celulolitycznych odpowiedzialnych za rozkład włókna, spadek wydajności mlecznej oraz problemy zdrowotne w stadzie. By temu zaradzić stosuje się różnego rodzaju substancje buforujące mające ograniczyć to zjawisko. Szczególnie korzystne jest stosowanie odpowiednich mieszanin buforujących, które efektywniej podwyższają pH treści żwacza. Bufor HELP jest produktem wykorzystującym synergistyczne działanie zawartych w nim komponentów czyniąc go efektywnym dodatkiem żywieniowym ograniczającym do minimum ryzyko kwasicy u bydła.

Skład:
Algi Morskie - dzięki wysokiej zawartości wapnia i magnezu pochodzenia naturalnego doskonale neutralizują kwasy występujące w żwaczu. Charakterystyczna budowa w postaci plastra miodu oraz zawarte w nim mikropory zwiększają ich powierzchnię tym samym korzystnie wpływają na biodostępność minerałów. Dzięki swoim właściwościom stwarzają idealne warunki dla mikroorganizmów żwacza.

Tlenek Magnezu - oprócz właściwości buforujących zawarty w nim magnez stymuluje wzrost i namnażanie się mikroorganizmów w żwaczu. Jego brak ogranicza wytwarzanie LKT, stanowiących dla nich źródło energii.

Węglan Wapnia - stanowi podstawowe źródło wapnia w dawkach pokarmowych dla przeżuwaczy. Wykazuje wysokie właściwości buforowe.

Kwaśny Węglan Sodu - stymuluje zwierzęta do wytwarzania śliny poprawiając, tym samym, ilość spożywanego pokarmu oraz wykorzystanie składników pokarmowych. Jest bardzo efektywnym buforem pomagającym utrzymać właściwe pH w żwaczu. Stanowi cenne źródło sodu.

Drożdże - mają właściwości prozdrowotne, wzbogacają dawkę w witaminy z grupy B oraz stanowią cenne źródło białka. Ich prebiotyczne działanie poprawia funkcjonowanie żwacza, ogranicza ryzyko kwasicy oraz zwiększa strawność składników pokarmowych szczególnie włókna.

KORZYŚCI I ZALETY:

4. RUMEN HELP S.C.

Poprawa fermentacji żwaczowej

Żywe kultury drożdży polecane w celu poprawy fermentacji w żwaczu. Przyczyniają się do zwiększenia stawności włókna, ograniczenia stresu cieplnego oraz poprawy pH żwacza.

5. ZAKWASZACZ LI-CID

Hamuje rozwój patogenów

Starannie dobrana mieszanina kwasów organicznych i ich soli stosowana w celu poprawy statusu zdrowotnego zwierząt oraz zwiększenia efektów produkcyjnych.

Preparat LI-CID jest dodatkiem przeznaczonym do mieszanek paszowych dla zwierząt monogastrycznych. Wchodzące w jego skład kwasy pełnią rolę zakwaszacza. W środowisku mieszanki paszowej prowadzą one głównie do obniżenia jej pH, co utrudnia lub wręcz uniemożliwia rozwój mikroorganizmów patogennych.

Chorobotwórcze bakterie takie jak Escherichia Coli czy Salmonella wymagają odpowiednich warunków dla namnażania się – szczególnie dotyczy to pH. Optymalne warunki pH dla rozwoju tych patogenów mieszczą się w granicach 6,0 do 8,0. Z kolei minimalne pH umożliwiające ich rozwój waha się pomiędzy 4,0 a 5,0. Jest to równocześnie pH promujące rozwój pożytecznych bakterii, takich jak Lactobacillus. Wielkość obniżenia pH mieszanki przy stosowaniu dodatków kwasów zależna jest od potencjału buforowego paszy. Stąd też, uwzględniając pojemność buforową należy różnicować dawkę zakwaszacza w zależności od komponentów mieszanki.

W żywieniu prosiąt LI-CID przede wszystkim pełni funkcję zakwaszacza treści pokarmowej stabilizującego mikroflorę przewodu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne po odsadzeniu prosiąt, gdyż w okresie ich odchowu przy lochach pobierane przez nie mleko stabilizuje korzystną mikroflorę treści przewodu pokarmowego. Jest to możliwe poprzez dużą koncentrację bakterii Lactobacillus, które w żołądku umożliwiają przemianę laktozy z mleka matki do kwasu mlekowego. Skutkiem tego prosięta karmione przez lochę charakteryzuje wysoki poziom kwasu mlekowego w żołądku, co umożliwia zakwaszenie dalszych odcinków przewodu pokarmowego. W efekcie następuje stymulacja rozwoju pożądanej mikroflory przy hamowaniu namnażania się mikroorganizmów patogennych. Sytuacja ta ulega drastycznej zmianie po odłączeniu prosiąt od matek, kiedy są one zmuszone do pobierania pokarmu w formie stałej. Mieszanki pełnoporcjowe dla prosiąt wymagają wysokiej koncentracji białka i składników mineralnych, a więc składników alkalizujących.

Po pobraniu ich przez prosięta następuje wzrost pH w środowisku przewodu pokarmowego, co ułatwia zasiedlanie i rozwój bakterii patogennych, pogarsza się zdrowie prosiąt i dochodzi do adnięć. Należy podkreślić, że kołoodsadzeniowy problem wyższego pH treści przewodu pokarmowego w większym stopniu dotyczy wcześnie odsadzanych prosiąt.

Istnieje ścisły związek pomiędzy wiekiem prosięcia a stopniem kwasowości przewodu pokarmowego. O kwasowości (pH) żołądka decyduje przede wszystkim ilość kwasu solnego wytworzonego w komórkach okładzinowych gruczołów dennych żołądka oraz ilość kwasu mlekowego produkowanego przez bakterie kwasu mlekowego Niestety ilość produkowanego przez prosięta kwasu solnego jest niewystarczająca.

Warto także wspomnieć, że niska wartość pH konieczna jest nie tylko dla utrzymania prawidłowego składu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, ale także dla przekształcenia uwolnionego e dla przekształcenia uwolnionego w gruczołach żołądkowych pepsynogenu w pepsynę – główny enzym trawienia białka. Zachodzenie tego procesu jest możliwe w środowisku kwaśnym (pH 1,5-3,5) wówczas sprawność trawienia białka dochodzi do 95%, podczas gdy bez dodatku zakwaszacza sprawność ta wynosi około 60%.

Podobne zależności obserwuje się w przypadku pozostałych grup technologicznych trzody chlewnej tj. warchlaków, tuczników oraz zwierząt stada podstawowego.

OPTYMALNY SKŁAD:

Kwas mrówkowy
W celu zwiększenia selektywnego działania bakteriobójczego preparatu LICID w jego skład wchodzi kwas mrówkowy. Kwas ten jest szczególnie efektywny w przenikaniu do wnętrza komórek bakterii warunkowo chorobotwórczych takich jak pałeczki okrężnicy (E. Coli) i Salmonella. Efektywnie doprowadza on do nadmiaru jonów wodorowych w komórkach patogenów obniżając pH płynu komórkowego i prowadząc do ich śmierci. Drugi mechanizm działania tego kwasu polega na utrudnianiu rozmnażania się patogenów w wyniku zakłócenia syntezy DNA przez anion kwasu. Silne bakteriobójcze działanie kwasu mrówkowego (HCOOH) dotyczy bakterii gram-ujemnych.

Kwas fumarowy
W skład preparatu LI-CID wchodzi kwas fumarowy. Wprowadzenie kwasu fumarowego do składu LI-CID wynika z tego, że odgrywa on ważną rolę w cyklu, Krebsa, który stymuluje metabolizm komórkowy, dzięki czemu powstaje wiele ważnych metabolitów. Dodatek tego kwasu wpływa na poziom mocznika w surowicy krwi. Znacznie obniża pH przewodu pokarmowego, co wpływa na intensykację sekrecji pepsynogenu, będącego proenzymem dla pepsyny trawiącej białko. Przeciwdziała namnażaniu się dużych ilości bakterii, w tym E.Coli. Zmniejsza ryzyko występowania biegunek u zwierząt.

Kwas mlekowy
Celem poprawy strawności składników pokarmowych paszy istotnym jest, aby zakwaszasz wpływał na zwiększenie wydzielania enzymów trawiennych. W produkcie LI-CID rolę tę pełni głównie kwas mlekowy stymulujący sekrecję enzymów trzustkowych. Pośrednio wpływa to na poziom bakterii patogennych w jelitach, ponieważ efektywniejsze trawienie treści pokarmowej zmniejsza ilość pokarmu dostępnego dla patogenów ograniczając ich rozwój. Jednocześnie kwas mlekowy stwarza naturalne - korzystne warunki dla rozwoju bakterii tego kwasu - Lactobacillus. Bakterie kwasu mlekowego zasiedlając błonę śluzową jelit cienkich utrudniają kolonizację ich przez bakterie chorobotwórcze. Ponadto stymulują one proces odbudowy mikrokosmków jelitowych.

Kwas mlekowy jest organicznym hydroksykwasem uzyskiwanym w wyniku naturalnej fermentacji mlekowej czystej sacharozy przez bakterie kwasu mlekowego. Kwas mlekowy zawiera węgiel asymetryczny w swojej cząsteczce i dlatego występuje w trzech postaciach; dwóch odmianach optycznie czynnych: prawo (Izomer L+) i lewoskrętnej (Izomer D-) oraz w dmianie racemicznej, optycznie nieczynnej. Kwas mlekowy zastosowany w preparacie LICID to odmiana prawoskrętna, która dominuje w płynach ustrojowych i w tkankach zwierząt i ludzi. Dominuje ona także w przemianach metabolicznych. Izomer L (+) jest pośrednim produktem przemian węglowodanowej i aminokwasowej w organizmach. Przyjmuje się, że odmiana prawoskrętna jest w organizmie metabolizowana od 4 do 10 razy szybciej niż lewoskrętna.

KORZYŚCI I ZALETY

6. PREPARAT MYKO

Wiąże mykotoksyny

Preparat mający na celu ograniczenie negatywnego wpływy mykotoksyn grzybowych, zawartych w komponentach roślinnych, na zdrowie i wydajność zwierząt. Skutecznie zapobiega wchłanianiu mykotoksyn z przewodu pokarmowego.

Naturalna ochrona przed toksynami:

Preparat MYKO jest wieloskładnikowym, nowoczesnym preparatem o szerokim spektrum działania. Dzięki dużej powierzchni zarówno absorpcyjnej jak i adorpcyjnej MYKO wiąże toksyny grzybowe i bakteryjne, produkty gnilne, gazy jelitowe i metale ciężkie, dzięki czemu uniemożliwia ich wchłonięcie z przewodu pokarmowego. Dzięki warstwowej strukturze i dużej lepkości plastycznej preparat wykazuje właściwości powlekające w stosunku do błony śluzowej żołądka i jelit. Oddziałując z obecnymi w śluzie glikoproteinami zwiększa wytrzymałość żelu śluzówkowego na działanie szkodliwych czynników.

OPTYMALNY SKŁAD:

Węgiel drzewny

Wiąże mykotoksyny i toksyny wytwarzane przez bakterie i grzyby. Leczenie węglem drzewnym to terapia „stara jak świat”, ale właśnie dziś, w dobie chemizacji żywienia i zatrucia środowiska węgiel drzewny może okazać się dodatkiem najnowocześniejszym. Składniki mineralne zawarte w węglu drzewnym występują w postaci organicznej, a więc nietoksycznej i przyswajalnej oraz w ilościach i proporcjach właściwych przyrodzie.
Węgiel drzewny dostarcza tak ważnego minerału jakim jest krzem. Krzem odgrywa ważną rolę w procesie odżywczym ustroju i jego detoksykacji. Węgiel drzewny jest znany przede wszystkim z tego, że ma ogromne właściwości adsorpcyjne. Jego lecznicze działanie polega na mechanicznym wiązaniu tworzących się w przewodzie pokarmowym gazów i toksyn wytwarzanych przez grzyby, obcych białek oraz innych substancji występujących w nadmiarze w stosunku do zapotrzebowania. Z badań wynika, że zastosowanie węgla drzewnego daje efekty przy zatruciu toksynami takimi jak: alkaloidy, fenole, glikozydy.

Cząsteczki węgla drzewnego posiadają wiele porów, szczelin, pęknięć, które uniemożliwiają pochłanianie wymienionych substancji na zasadzie mechanicznej. 1 litr sproszkowanego węgla może pomieścić 80 litrów amoniaku. Kompleksy, które węgiel drzewny tworzy z materiałami toksycznymi, nie rozpadają się w przewodzie pokarmowym i w związku z tym nie dochodzi do wchłaniania tych trucizn do krwi. Związane substancje są wydalane z kałem.

Węgiel drzewny może przynieść nieocenione korzyści w produkcji zwierzęcej w przypadku skażenia mieszanek paszowych mykotoksynami, którym przypisuje się również działanie rakotwórcze. Toksyny te uszkadzają wątrobę, nerki, naruszają system krwionośny, niszczą enzymytrawienne, wywołują alergie pokarmowe i hamują syntezę białek. Mykotoksyny w dużych dawkach powodują śmierć, a mniejsze dawki powodują choroby

Węgiel drzewny wiążąc amoniak zapobiega alkalizacji jelit, obniża pH czyli zakwasza treść przewodu pokarmowego i tym samym zapobiega infekcjom jelitowym. Jest on również środkiem żółciopędnym, gdyż jego działanie jest analogiczne do soli kwasów żółciowych. Sole mineralne zawarte w węglu drzewnym tworzą z wodą zasady, działają jak detergenty, obniżając napięcie powierzchniowe jelit. Tym samym wspomagają funkcję wątroby, co jest szczególnie ważne teraz przy stosowaniu natłuszczania pasz.

Ważnym aspektem jego stosowania, jako dodatku paszowego, jest polepszenie warunków zoohigienicznych w pomieszczeniach. Gazy związane z węglem w przewodzie pokarmowym i wydalone z kałem nie rozpadają się. Węgiel drzewny jest dodatkiem bezkonkurencyjnym - jest bezpieczny dla zwierząt, ludzi i środowiska. Zapewnia uzyskanie wyższych mas ciała i wysoką przeżywalność zwierząt.

Bentonit

Składnik redukujący, podobnie jaki węgiel drzewny, ilość mykotoksyn w paszach. Jest to substancja, która może redukować, poprzez adsorpcję, zwiększone wydalanie oraz modykowanie przemian biochemicznych. Wiążąc trwale mykotoksyny już na poziomie pasz, tym samym ogranicza możliwość ekspozycji, a więc przedostania się metabolitów do krwi w procesie wchłaniania z przewodu pokarmowego.

Beta-Glukan

Zabezpieczają przewód pokarmowy przed kolonizacją przez patogeny, stymulują aktywność immunologiczną fagocytów, wzmagają aktywność pozytywnej mikroflory jelitowej z rodzaju Lactobacillus i Bi_dobacteria, tworząc barierę immunologiczną przeciwko chorobom. Dzięki temu poprawia się wykorzystanie paszy, uzyskuje się wyższe przyrosty i spada śmiertelność zwierząt.

Beta-Glukan stymuluje śródbłonek jelitowy, którego komórki produkują duże ilości makrofagów które odgrywają kluczową rolę w mechanizmach obronnych organizmu. Makrofagi na drodze fagocytozy absorbują i niszczą patogeny atakujące organizm. Użyte w MYKO ekstrakty roślinne oddziaływają na wszystkie typy bakterii gram dodatnich i gram ujemnych, mają właściwości przeciwutleniające i grzybobójcze.

KORZYŚCI I ZALETY

7. MEGA FLESZ

Poprawia liczebność miotów

Produkt energetyczno-białkowy stosowany w żywieniu macior, w okresie kilku dni przed wystąpieniem rui. Dostarcza lochom wysokiego poziomu energii, pochodzącej z cukrów prostych, a także łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Uzupełnia deficyt składników odżywczych występujący niekiedy u loch po okresie laktacji, poprawiając zdecydowanie ich kondycję. Zwiększa ilość komórek jajowych zdolnych do zapłodnienia w czasie rui, a co za tym idzie - poprawia parametry rozrodcze stada.

Aby w pełni wykorzystać potencjał rozrodczy loch należy zapewnić im odpowiedni poziom składników pokarmowych dostarczanych w diecie. Wiadomo, że żywienie bodźcowe w okresie od odsadzenia prosiąt do pokrycia lochy, w istotny sposób wpływa na zewnętrzne objawy rui. Znany jest, także, jego wpływ na liczbę zapłodnionych komórek jajowych a w konsekwencji na liczbę urodzonych prosiąt.

Mieszanka przeznaczona do skarmiania w tym okresie musi spełniać kilka bardzo ważnych kryteriów:

OPTYMALNY SKŁAD

Kryteria te spełnia Mega Flesz, pozwalający uzyskać zdecydowaną poprawę wskaźników rozrodczych na fermie. W skład produktu wchodzą staranie wyselekcjonowane surowce, z których każdy spełnia bardzo ważne zadanie:

WITAMINA E
- jedna z ważniejszych witamin odgrywających kluczową rolę w organizmie, często nazywana jest ona witaminą płodności. Jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem redukującym ilość wolnych rodników, tym samym ogranicza ilość stanów zapalnych w organizmie.

SELEN
- w formie organicznej podobnie jak witamina E wpływa na poprawę wskaźników rozrodczych. Jego niedobór jest przyczyną stanów zapalnych dróg rodnych oraz gruczołu mlekowego.

DEKSTROZA
- źródło „szybkiej energii” wpływającej na rozwój i liczbę owulujących komórek jajowych.

MĄCZKA RYBNA
- podobnie jak dekstroza jest źródłem energii, dostarcza wysokie ilości łatwostrawnego białka oraz witaminy z grupy ADEK, rozpuszczalne w tłuszczach.

KORZYŚCI I ZALETY

8. SUPER KNUR

Poprawia jakość nasienia

Specjalnie opracowana receptura dla knurów, mająca na celu usprawnienie spermatogenezy. Przyczynia się do poprawy jakości oraz ilości nasienia.

9. ENZYM HELP

Poprawia strawność paszy

Mieszanina enzymów mających za zadanie usprawnienie procesów trawiennych zwierząt. Szczególnie polecane przy stosowaniu dużych ilości żyta oraz motylkowatych takich jak łubin, groch, peluszka i bobik.

Mieszanina enzymów egzogennych - ksylanazy i β-glukanazy wspomagających procesy trawienne w organizmie.

Polisacharydy nieskrobiowe (NSP) stanowią grupę węglowodanów strukturalnych, które wraz z ligniną i, oporną na trawienie, skrobią wchodzą w skład włókna pokarmowego. Tworzą one okrywę nasienną ziarna i mają na celu ochronę substancji pokarmowych zawartych w bielmie. Znajdują się one głównie w zbożach, ale również w roślinach motylkowych takich jak: groch, łubin, bobik i peluszka. W przypadku zwierząt monogastrycznych można zaobserwować negatywny wpływ NSP na trawienie i wchłanianie składników pokarmowych.

Najbardziej rozpowszechnione polisacharydy nieskrobiowe występujące w paszach dla zwierząt to:

Β-GLUKANY
występują głównie w jęczmieniu i pszenicy. W przewodzie pokarmowym tworzą frakcję nierozpuszczalną o dużej lepkości utrudniającą trawienie i wchłanianie składników pokarmowych.

KSYLANY
szczególnie duże ilości występują w życie oraz pszenżycie w postaci arabinoksylanów i pentozanów. W połączeniu z wodą tworzą nierozpuszczalne układy koloidalne przyczyniając się do zwiększenia lepkości treści pokarmowej.

Aby wyeliminować ujemny wpływ NSP na organizmy zwierząt zaleca się wprowadzanie do mieszanek paszowych enzymów, w skład, których wchodzą zarówno ksylanaza jak i β-glukanaza. Powodują one rozkład wspomnianych związków antyżywieniowych i zmniejszają lepkość treści w przewodzie pokarmowym. Obserwuje się także zwiększone trawienie oraz resorpcję zarówno białek, skrobi jak i tłuszczu. Efektem końcowym jest znacząca poprawa wyników produkcyjnych oraz zdrowia zwierząt.

KORZYŚCI I ZALETY

10. STOP STRES na upały

Mieszanka polecana do stosowania w celu ograniczenia negatywnych skutków stresu cieplnego.

Rzutuje to bezpośrednio na uzyskiwane przyrosty masy ciała, zaburzenia w rozrodzie, wzrost agresji w stadzie, spadek odporności i większe narażenie zwierząt na czynniki chorobowe. Podobne zależności obserwujemy w okresie zimowym. Panujące niskie temperatury na zewnątrz często są przyczyną niedogrzania budynków.

StopSTRES

Aby w pełni wykorzystać potencjał produkcyjny zwierząt musimy zapewnić im odpowiednie warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Im lepsza genetyka, tym wpływ czynników środowiskowych na efekty produkcyjne jest zdecydowanie większy. Spośród wielu elementów, na które musimy zwrócić uwagę chcąc zagwarantować zwierzętom dobrostan na szczególną uwagę zasługuje zapewnienie właściwej temperatury poszczególnym gatunkom i grupom technologicznym zwierząt. Każde odchylenia w stree komfortu termicznego powoduje pogorszenie parametrów produkcyjnych. W okresie letnich upałów często obserwuje się problem z utrzymaniem optymalnej temperatury w budynku inwentarskim. Przekłada się to na zmniejszone spożycie paszy przy jednoczesnym zwiększonym pobieraniu wody.

Dowiedziono, że istnieją pewne grupy związków, które wydatnie przyczynią się do złagodzenia negatywnych skutków stresu cieplnego. Należą do nich kwas askorbinowy - Witamina C oraz Betaina.

Witamina C - znakomity przeciwutleniacz chroniący organizm przed wolnymi rodnikami. Bierze udział w procesie produkcji hormonów sterydowych, budowie i funkcjonowaniu białek kostnych, tkanek kostnych oraz procesach krzepnięcia krwi. Dowiedziono, że podwyższone dawki witaminy C łagodzą skutki stresu cieplnego dodatkowo zwiększając ilość spożywanej paszy przez zwierzęta.

Betaina – powszechnie znany osmoregulator wpływający na procesy przemieszczania się wody w organizmie. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego zapewniając lepsze wchłanianie składników pokarmowych. W każdej sytuacji stresowej wzrasta zapotrzebowanie na wolne grupy metylowe. Są one wykorzystywane w wielu procesach zachodzących w organizmie takich jak: wydalanie toksyn - metylacji, przemiany homocysteiny w metioninę, uwolnieniu energii z kwasów tłuszczowych. Wolne grupy metylowe biorą udział w redukcji stanów zapalnych czy regulacji hormonalnej.

Najczęstsze zauważalne skutki stresu termicznego:

Prosięta
Z racji konieczności zagwarantowania stosunkowo wysokich temperatur na porodówkach i odchowalniach problem dla tej grupy zwierząt związany z stresem termicznym najczęściej jest obserwowany pośrednio poprzez lochę. Jego negatywny wpływ dotyczy pogorszenia jakości oraz ilości zarówno siary jak i mleka. Konsekwencją tego są często wysokie straty w odchowie prosiąt.

Lochy / Knury
Najbardziej zauważalne efekty stresu termicznego obserwuje się właśnie u tych dwóch grup technologicznych zwierząt. Wzrost temperatury do 27 stopni prowadzi do spadku mleczności nawet o 25% co jest konsekwencją spadku pobierania paszy. Kolejnym skutkiem jaki zauważamy to zwiększone ryzyko wystąpienia padnięć przy porodzie, spowodowanych niewydolnością krążenia. W przypadku loch przed pokryciem dowiedziono, że czynnik stresowy spowodowany zbyt wysoką temperaturą ogranicza manifestowanie i wykrywanie rui oraz skuteczność inseminacji. W przypadku knurów obserwujemy istotne pogorszenie jakości nasienia.

Warchlaki / Tuczniki
W przypadku tej grupy technologicznej straty ekonomiczne zauważalne są głównie poprzez spadek pobierania ilości paszy. Każdy wzrost temperatury o 1 stopień, powyżej komfortu termicznego, powoduje spadek pobrania paszy aż o 40 g, co bezpośrednio przekłada się na uzyskane przyrosty.

KORZYŚCI I ZALETY

sklep chrupka.eu Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X