GOLDEN FIBER

GOLDEN FIBER

GOLDEN FIBER

To innowacyjne włókno paszowe opracowane dla najbardziej wymagających zwierząt. Dzięki odpowiedniemu doborowi surowców oraz zastosowaniu zaawansowanej technologii uzyskano produkt stanowiący podstawę nowoczesnej dawki pokarmowej, zarówno dla trzody chlewnej, drobiu jak i dla zwierząt futerkowych.

Obecność różnych frakcji włókna takich jak celuloza, hemiceluloza czy lignina przyczyniają się do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Dzięki mechanicznemu drażnieniu ścian jelit przyspiesza czas pasażu treści pokarmowej, zapobiega zaparciom, przyspiesza opróżnianie żołądka.

Zastosowanie komponentów bogatych w pektyny pozwala w efektywny sposób zmniejszyć wchłanianie metali ciężkich z przewodu pokarmowego, ograniczając do minimum ich nadmierną kumulację w organizmie. Nie bez znaczenia jest fakt, że są one bardzo dobrym prebiotykiem dla mikroorganizmów kolonizujących przewód pokarmowy. Pobudzają symbiotyczne mikroorganizmy do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz, co jest szczególnie ważne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. W wyniku przeprowadzonych licznych badań wiadomo, że obróbka barotermiczna wpływa na zmianę struktury włókna w produktach. Jest to o tyle ważne ponieważ, z jednej strony, mamy pełną świadomość o jego korzystnym wpływie na organizm, z drugiej strony, są sytuacje, w których jego nieodpowiednia forma lub ilość jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Ma to miejsce przy różnego rodzajach stanach zapalnych żołądka, chorobie wrzodowej, niedoborach minerałów czy białka.

Coraz wyższa wydajność zwierząt oraz skrócony okres wzrostu stawiają przed nami konieczność maksymalnej koncentracji składników pokarmowych (białko, energia), pociąga to za sobą ograniczoną podaż włókna. Dzieje się tak ponieważ stosując tradycyjne rozwiązania żywieniowe niezwykle trudno jest pogodzić wysoką zawartość białka i energii z optymalnym poziomem włókna. Zwiększając udział tradycyjnych komponentów włóknistych napotykamy na kolejną trudność - w sposób istotny pogarsza się absorpcja składników pokarmowych zwłaszcza związków mineralnych. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie ogólnie dostępnych surowców roślinnych poddanych zaawansowanej technologii - ekstruzji, dzięki której zwiększamy ich strawność, a przede wszystkim podnosimy kilkukrotnie zdolność do wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym.

KORZYŚCI I ZALETY:

Przejrzyj on-line lub pobierz katalog PDF!


sklep chrupka.eu Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X