BUFOR HELP
BUFOR HELP
Przeciwko kwasicy
Wyjątkowa mieszanina komponentów buforujących środowisko żwacza zawierająca algi morskie, dodatkowo wzbogacona w elementy prebiotyczne. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarm.
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ogranicza ryzyko występowania kwasicy, poprawia wykorzystanie składników pokarmowych, zwiększa produkcję LKT a w konsekwencji wydajność mleczną. Regularne stosowanie Bufor Help zwiększa pobranie suchej masy, podnosi zawartość tłuszczu w mleku oraz ogranicza brakowanie zwierząt.
Coraz większe ilości pasz treściwych w dawkach pokarmowych dla przeżuwaczy z jednej strony gwarantują wysoką wydajność mleczną, z drugiej zaś strony są poważnym zagrożeniem dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Bardzo często obserwujemy spadek pH treści pokarmowej żwacza czego konsekwencją jest zamieranie bakterii celulolitycznych odpowiedzialnych za rozkład włókna, spadek wydajności mlecznej oraz problemy zdrowotne w stadzie. By temu zaradzić stosuje się różnego rodzaju substancje buforujące mające ograniczyć to zjawisko. Szczególnie korzystne jest stosowanie odpowiednich mieszanin buforujących, które efektywniej podwyższają pH treści żwacza. Bufor HELP jest produktem wykorzystującym synergistyczne działanie zawartych w nim komponentów czyniąc go efektywnym dodatkiem żywieniowym ograniczającym do minimum ryzyko kwasicy u bydła.
Skład:
Algi Morskie
Dzięki wysokiej zawartości wapnia i magnezu pochodzenia naturalnego doskonale neutralizują kwasy występujące w żwaczu. Charakterystyczna budowa w postaci plastra miodu oraz zawarte w nim mikropory zwiększają ich powierzchnię tym samym korzystnie wpływają na biodostępność minerałów. Dzięki swoim właściwościom stwarzają idealne warunki dla mikroorganizmów żwacza.
Tlenek Magnezu
Oprócz właściwości buforujących zawarty w nim magnez stymuluje wzrost i namnażanie się mikroorganizmów w żwaczu. Jego brak ogranicza wytwarzanie LKT, stanowiących dla nich źródło energii.
Węglan Wapnia
Stanowi podstawowe źródło wapnia w dawkach pokarmowych dla przeżuwaczy. Wykazuje wysokie właściwości buforowe.
Kwaśny Węglan Sodu
Stymuluje zwierzęta do wytwarzania śliny poprawiając, tym samym, ilość spożywanego pokarmu oraz wykorzystanie składników pokarmowych. Jest bardzo efektywnym buforem pomagającym utrzymać właściwe pH w żwaczu. Stanowi cenne źródło sodu.
Drożdże
Mają właściwości prozdrowotne, wzbogacają dawkę w witaminy z grupy B oraz stanowią cenne źródło białka. Ich prebiotyczne działanie poprawia funkcjonowanie żwacza, ogranicza ryzyko kwasicy oraz zwiększa strawność składników pokarmowych szczególnie włókna.
KORZYŚCI I ZALETY:
- ogranicza ryzyko kwasicy,
- zwiększa wydajność mleczną,
- poprawia zawartość tłuszczu w mleku,
- ogranicza problemy z racicami,
- stymuluje rozwój korzystnej mikroflory żwacza.
- ogranicza stres cieplny