RUMEN HELP S.C.
RUMEN HELP S.C.
Poprawa fermentacji żwaczowej
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla przeżuwaczy zawierająca wyselekcjonowane żywe kultury drożdży saccharomyces cerevisiae. Nośnikiem substancji biologicznie aktywnych jest produkt poddany procesowi ekstruzji.
Przy wysokiej produkcji, zwłaszcza mlecznej, bardzo często nie można w pełni pokryć potrzeb pokarmowych zwierząt pomimo stosowania znacznych ilości mieszanek treściwych. Zauważa się również zależność liniowego wzrostu problemów ze strony układu pokarmowego przejawiających się w postaci chorób metabolicznych (np. kwasica), występujących wraz ze wzrostem ilości skarmianych mieszanek treściwych. Mimo stosowania najnowocześniejszych technik agrotechnicznych nie zawsze można mieć bezpośredni wpływ na wartość pokarmową wytwarzanych pasz objętościowych, gdzie efekt końcowy, jak wiadomo, w dużej mierze uzależniony jest od warunków atmosferycznych. Dlatego od wielu lat nieustannie poszukuje się sposobu, który z jednej strony pozwoliłby złagodzić negatywny wpływ dużych ilości mieszanek treściwych, z drugiej strony zwiększyłby strawność pasz objętościowych a szczególnie włókna. Jednym z wyróżniających się rozwiązań są żywe kultury drożdży specjalnie przystosowane do wzrostu i rozwoju w warunkach żwacza. Dzięki wyjątkowemu działaniu można zwiększyć wydajność zwierząt dbając jednocześnie o ich zdrowie.
By zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój bakterii celulolitycznych należy ograniczyć zawartość tlenu w żwaczu, który jak wiadomo jest dla nich toksyczny. Żywe kultury drożdży z chwilą przedostania się z karmą do żwacza zaczynają się rozwijać i namnażać wykorzystując do tego znajdujący się tam tlen. Ich korzystny efekt obserwuje się między innymi poprzez zwiększenie strawności składników pokarmowych (sita kałowe), co przekłada się na wyższą produkcje mleka. Dzięki wzrostowi zawartości bakterii trawiących włókno oraz tych rozkładających kwas mlekowy, podnosi się pH treści płynu żwaczowego zmniejszając tym samym ryzyko kwasicy.
Skład:
DROŻDŻE I ICH CZĘŚCI UZYSKIWANE Z SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Mają właściwości prozdrowotne, wzbogacają dawkę w witaminy z grupy B oraz stanowią cenne źródło białka. Ich prebiotyczne działanie poprawia funkcjonowanie żwacza, ogranicza ryzyko kwasicy oraz zwiększa strawność składników pokarmowych szczególnie włókna.
KUKURYDZA EKSTRUDOWANA BEZ GMO
Surowcem znacząco podwyższającym energetyczność produktu jest ekstrudowana kukurydza.
KORZYŚCI I ZALETY:
- podwyższa produkcję mleka,
- stymuluje mikroflorę żwacza,
- zmniejsza ryzyko kwasicy - stabilizacja pH żwacza,
- zwiększa strawność włókna,
- ogranicza stres cieplny.