STOP STRES

STOP STRES

STOP STRES

Mieszanka polecana do stosowania w celu ograniczenia negatywnych skutków stresu cieplnego.

Rzutuje to bezpośrednio na uzyskiwane przyrosty masy ciała, zaburzenia w rozrodzie, wzrost agresji w stadzie, spadek odporności i większe narażenie zwierząt na czynniki chorobowe. Podobne zależności obserwujemy w okresie zimowym. Panujące niskie temperatury na zewnątrz często są przyczyną niedogrzania budynków.

Aby w pełni wykorzystać potencjał produkcyjny zwierząt musimy zapewnić im odpowiednie warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Im lepsza genetyka, tym wpływ czynników środowiskowych na efekty produkcyjne jest zdecydowanie większy. Spośród wielu elementów, na które musimy zwrócić uwagę chcąc zagwarantować zwierzętom dobrostan na szczególną uwagę zasługuje zapewnienie właściwej temperatury poszczególnym gatunkom i grupom technologicznym zwierząt. Każde odchylenia w stree komfortu termicznego powoduje pogorszenie parametrów produkcyjnych. W okresie letnich upałów często obserwuje się problem z utrzymaniem optymalnej temperatury w budynku inwentarskim. Przekłada się to na zmniejszone spożycie paszy przy jednoczesnym zwiększonym pobieraniu wody.

Dowiedziono, że istnieją pewne grupy związków, które wydatnie przyczynią się do złagodzenia negatywnych skutków stresu cieplnego. Należą do nich kwas askorbinowy - Witamina C oraz Betaina.

Witamina C

Znakomity przeciwutleniacz chroniący organizm przed wolnymi rodnikami. Bierze udział w procesie produkcji hormonów sterydowych, budowie i funkcjonowaniu białek kostnych, tkanek kostnych oraz procesach krzepnięcia krwi. Dowiedziono, że podwyższone dawki witaminy C łagodzą skutki stresu cieplnego dodatkowo zwiększając ilość spożywanej paszy przez zwierzęta.

Betaina

Powszechnie znany osmoregulator wpływający na procesy przemieszczania się wody w organizmie. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego zapewniając lepsze wchłanianie składników pokarmowych. W każdej sytuacji stresowej wzrasta zapotrzebowanie na wolne grupy metylowe. Są one wykorzystywane w wielu procesach zachodzących w organizmie takich jak: wydalanie toksyn - metylacji, przemiany homocysteiny w metioninę, uwolnieniu energii z kwasów tłuszczowych. Wolne grupy metylowe biorą udział w redukcji stanów zapalnych czy regulacji hormonalnej.

Najczęstsze zauważalne skutki stresu termicznego:

Prosięta

Z racji konieczności zagwarantowania stosunkowo wysokich temperatur na porodówkach i odchowalniach problem dla tej grupy zwierząt związany z stresem termicznym najczęściej jest obserwowany pośrednio poprzez lochę. Jego negatywny wpływ dotyczy pogorszenia jakości oraz ilości zarówno siary jak i mleka. Konsekwencją tego są często wysokie straty w odchowie prosiąt.

Lochy / Knury

Najbardziej zauważalne efekty stresu termicznego obserwuje się właśnie u tych dwóch grup technologicznych zwierząt. Wzrost temperatury do 27 stopni prowadzi do spadku mleczności nawet o 25% co jest konsekwencją spadku pobierania paszy. Kolejnym skutkiem jaki zauważamy to zwiększone ryzyko wystąpienia padnięć przy porodzie, spowodowanych niewydolnością krążenia. W przypadku loch przed pokryciem dowiedziono, że czynnik stresowy spowodowany zbyt wysoką temperaturą ogranicza manifestowanie i wykrywanie rui oraz skuteczność inseminacji. W przypadku knurów obserwujemy istotne pogorszenie jakości nasienia.

Warchlaki / Tuczniki

W przypadku tej grupy technologicznej straty ekonomiczne zauważalne są głównie poprzez spadek pobierania ilości paszy. Każdy wzrost temperatury o 1 stopień, powyżej komfortu termicznego, powoduje spadek pobrania paszy aż o 40 g, co bezpośrednio przekłada się na uzyskane przyrosty.

KORZYŚCI I ZALETY

Przejrzyj on-line lub pobierz katalog PDF!


sklep chrupka.eu Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X