Musli dla cieląt
Skąd ta „Chrupka”?
Nazwa „Chrupka” nie wzięła się z przypadku! To nie tylko apetycznie brzmiące słowo, które od razu kojarzy się z czymś lekkim, smacznym i przyjemnym w jedzeniu, ale też… naukowo uzasadniony efekt technologiczny!
Popularne chrupki kukurydziane, dobrze znane i lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, powstają dzięki nowoczesnemu procesowi technologicznemu – ekstruzji. Co ciekawe, są one często wybierane jako jedna z pierwszych przekąsek dla niemowląt – są bowiem lekkostrawne, bezpieczne i naturalnie smaczne.
Nasza pasza „Chrupka” wywodzi swoją nazwę właśnie z charakterystycznej struktury fizycznej ekstrudowanych chrupek zbożowych, które – podobnie jak przekąski dla ludzi – powstają w wyniku ekstruzji. Proces ten polega na krótkotrwałej obróbce surowców przy użyciu wysokiej temperatury i ciśnienia, co prowadzi do ich żelatynizacji, spulchnienia oraz zwiększenia strawności.
W momencie gwałtownego rozprężenia masy zbożowej uzyskujemy charakterystyczną, „nadmuchaną” strukturę – lekką, porowatą, chrupką i niezwykle atrakcyjną sensorycznie. Ten tzw. „efekt popcornu” sprawia, że produkt jest nie tylko łatwy do pogryzienia, ale również funkcjonalnie korzystny – zwłaszcza dla młodych zwierząt.
To właśnie ten „chrupiący” efekt stał się inspiracją do nadania nazwie „Chrupka” – która dziś symbolizuje innowacyjne podejście do żywienia, wysoką jakość surowców oraz zaawansowaną technologię obróbki. Tak jak chrupki kukurydziane dla dzieci – nasza „Chrupka” również jest bezpieczna, lekkostrawna i naturalnie smaczna.
CHRUPKA – lekka, chrupiąca, smaczna. Aż chce się jeść!
CHRUPKA – musli dla cieląt
CHRUPKA to wyjątkowe musli o unikalnej strukturze i składzie, stworzone specjalnie dla młodych cieląt. Dzięki nowoczesnym procesom uszlachetniania surowców paszowych, CHRUPKA zapewnia nie tylko intensywny wzrost, ale również zdrowie, witalność i szybki rozwój układu pokarmowego młodego przeżuwacza.
Ekstruzja. Mikronizacja. Mikromielenie. CHRUPKA – pasza nowej generacji!
Innowacyjne technologie, które czynią różnicę:
W CHRUPCE zastosowano cztery technologie przetwarzania pasz, które znacząco zwiększają strawność i dostępność składników odżywczych:
Dlaczego warto wybrać CHRUPKĘ?
Ochrona przed biegunkami, wzdęciami i upadkami cieląt - CHRUPKA ogranicza ryzyko występowania biegunek, wzdęć oraz upadków dzięki wyższej dostępności i przyswajalności składników odżywczych. Mniejsza ilość niestrawionej paszy zalegającej w przewodzie pokarmowym oznacza mniej pożywki dla bakterii chorobotwórczych. CHRUPKA pełni funkcję „paszy dietetycznej” o właściwościach przeciwbiegunkowych.
Obniżenie kosztów odchowu - wysoka strawność i przyswajalność składników odżywczych w CHRUPCE sprawiają, że są one efektywnie wykorzystywane przez cielęta, a nie wydalane i marnowane. Dzięki temu CHRUPKA gwarantuje niski współczynnik zużycia paszy na kilogram przyrostu masy ciała (FCR) oraz wysokie tempo wzrostu.
Przyspieszenie rozwoju żwacza - specjalna forma fizyczna CHRUPKI, wysoka przyswajalność skrobi oraz jej szybki rozkład do lotnych kwasów tłuszczowych (masłowego i propionowego) skutecznie stymulują rozwój żwacza już od wczesnego etapu odchowu.
Zachęcanie do wcześniejszego pobierania paszy stałej - wyjątkowa smakowitość CHRUPKI, wysoka zawartość cukrów prostych oraz dodatku zemulgowanego tłuszczu sprawiają, że cielęta chętnie sięgają po paszę stałą, co pozytywnie wpływa na ich dalszy rozwój.
Pierwsza pełnoporcjowa mieszanka treściwa stosowana po okresie odpajania siarą, do 12 tygodnia życia. Wyjątkowy smak w połączeniu Pierwsza pełnoporcjowa mieszanka treściwa po okresie odpajania siarą. Rekomendowany wiek: od 3 dnia do 12. tygodnia życia.
SKŁADNIKI ANALITYCZNE:
Białko og. 20,0%; tłuszcz surowy 4,0%; włókno surowe 4%; wapń 1,1%; popiół surowy 7,5%; sód 0,2%; magnez 0,20%; fosfor 0,8%; wit. A 22 810 j.m.; wit. D3 7260 j.m.; wit. E 70 mg; wit. B1 28,5mg; wit. B2 5,3 mg; wit. B6 21,3 mg; biotyna 142,5 mg; niacyna 21,4 mg; mangan 110,0 mg; jod 2,9 mg; miedź 28,8 mg; żelazo 146,6 mg; cynk 160,0 mg; Selen 710,0 mcg.
DAWKOWANIE:
do 2,0 kg/szt./dzień, w zależności od wieku,
masy ciała i poboru paszy.
Czytaj więcej - pobierz ulotkę