Musli dla cieląt

Musli dla cieląt

       

                       Nowa lepsza jakość! Nowe możliwości…

CHRUPKA – musli dla cieląt to innowacyjna, teksturyzowana mieszanka o wyjątkowej strukturze i składzie, dzięki której możemy maksymalnie zintensyfikować tempo wzrostu i uzyskać przy tym zdrowe i witalne cielęta. CHRUPKA to wyjątkowe na rynku polskim musli, w którym zastosowano aż cztery technologie uszlachetniania pasz:

1. Ekstruzja - surowców roślinnych to obróbka hydro-baro-termiczna, powodująca zmiany fizykochemiczne. W wyniku zespolonego współdziałania wody, pary wodnej, temperatury, ciśnienia oraz naprężeń mechanicznych w przetwarzanym materiale paszowym zmianie ulega  zarówno struktura białek, tłuszczów, skrobi jak i zawartego w ekstrudatach włókna.

2. Mikronizacja - polega na poddaniu surowców roślinnych działaniu promieniowania podczerwieni o długości fal 1,8-3,4 µm. Powoduje to pobudzenie molekuł budujących dany materiał, wprawiając je w wibracje. Efektem wibrowania molekuł jest powstawanie tarcia co przyczynia się do szybkiego wzrostu temperatury i ciśnienia pary wodnej wewnątrz cząstek materiału paszowego. Efektem tego procesu, podobnie jak w przypadku ekstruzji, jest wzrost strawności składników pokarmów oraz eliminacja związków antyżywieniowych

3. Mikronizacja (mielenie) - proces redukcji średnicy cząstek stałych materiału do wielkości rzędu mikrometrów, stosowany w wielu dziedzinach   nauki i przemysłu. Dzięki temu procesowi znacznie zwiększa się dostępność i przyswajalność składników pokarmowych.

 4. Granulacja – w wyniku działania na surowiec roślinny gorącą parą wodną uzyskuje się częściową żelatynizację skrobi, co ma pozytywny wpływ na jej strawność. Dodatkową zaletą tego procesu jest uzyskanie homogenności paszy.

Zdecydowanie obniża koszty odchowu - wysokostrawne i przyswajalne składniki pokarmowe wykorzystywane są przez cielaki, a nie wydalane i marnowane. CHRUPKA gwarantuje niskie zużycie paszy na kg przyrostu (FCR) i wysokie przyrosty masy ciała.

Zabezpiecza przed występowaniem biegunek, wzdęć i upadków – dzięki wyższej dostępności i przyswajalności składników odżywczych mniej niestrawionej paszy zalega w przewodzie pokarmowym będącej pożywką dla bakterii chorobotwórczych. CHRUPKA jest „paszą leczniczą” o właściwościach dietetycznych i przeciwbiegunkowych.

Przyspiesza rozwój żwacza - wyjątkowa forma fizyczna CHRUPKI a także wysoka przyswajalność skrobi, oraz jej rozkład do lotnych kwasów tłuszczowych (masłowego i propionowego) maksymalnie szybko stymulują rozwój żwacza.

Zachęca do wcześniejszego pobierania paszy stałej - smakowitość, wysoka zawartość cukrów prostych i zemulgowanego tłuszczu, sprawiają, że CHRUPKA jest chętnie pobierana.

Bo… dobry start to inwestycja w przyszłość - odchów cieląt determinuje przyszłą produkcję mleka i żywca. Wyższe przyrosty cieląt to wyższa wydajność krów mlecznych i lepsza efektywność produkcji bydła opasowego.


Pierwsza pełnoporcjowa mieszanka treściwa stosowana po okresie odpajania siarą, do 12 tygodnia życia. Wyjątkowy smak w połączeniu z odpowiednią formą fizyczną pozwala maksymalnie szybko wprowadzić ją do regularnego skarmiania.

SKŁADNIKI ANALITYCZNE:

białko og. 20,0%; tłuszcz surowy 4,0%; włókno surowe 4%; wapń 1,1%; popiół surowy 7,5%; sód 0,2%; magnez 0,20%; fosfor 0,8%; wit. A 22 810  j.m.; wit. D3 7260 j.m.; wit. E 70 mg; wit. B1 28,5mg; wit. B2 5,3 mg; wit. B6 21,3 mg; biotyna 142,5 mg; niacyna 21,4 mg; mangan 110,0 mg; jod 2,9 mg; miedź 28,8 mg; żelazo 146,6 mg; cynk 160,0 mg; Selen 710,0 mcg.

DAWKOWANIE:

0.1 kg - 2 kg/szt./dzień.

 

Czytaj więcej - pobierz ulotkę

sklep chrupka.pl Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X