Białka i tłuszcze chronione
Białka i tłuszcze chronione – nowoczesne żywienie dla maksymalnej wydajności
Wraz z rosnącym potencjałem genetycznym krów mlecznych, rosną także ich potrzeby żywieniowe. Standardowe rozwiązania, które jeszcze kilka lat temu były wystarczające, dziś okazują się niewystarczające dla krów dających 40 litrów mleka dziennie i więcej.
Aby sprostać tym wymaganiom, coraz częściej sięgamy po białka i tłuszcze chronione, które nie ulegają rozkładowi w żwaczu, lecz są trawione dopiero w jelitach – tam, gdzie organizm krowy najlepiej je wykorzystuje.
Nowoczesna technologia ekstruzji – naturalna ochrona składników
Wytwórnia Pasz LIRA, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, wykorzystuje technologię ekstruzji – proces fizyczny obróbki termiczno mechanicznej (wysoka temperatura, ciśnienie i tarcie), który pozwala naturalnie zabezpieczyć składniki pokarmowe. Efekt? Tworzymy produkty odporne na rozkład w żwaczu, ale wysoko przyswajalne jelitowo.
Do najbardziej innowacyjnych produktów chronionych należą: o-MEGA L, o-MEGA GOLD, Golden Protein , Golden Protein Plus46. Stanowią one idealne uzupełnienie dawki TMR dla najbardziej wydajnych krów mlecznych.
Czy wiesz, że…
Trawienie białka w jelicie cienkim jest nawet o 50% bardziej efektywne niż w żwaczu? Dzięki białku chronionemu krowa wykorzystuje go dokładnie tam, gdzie trzeba – bez strat energii i nadmiaru mocznika!
Surowe tłuszcze mogą zaburzać fermentację w żwaczu. Proces ekstruzji rozwiązuje ten problem, czyniąc ekstrudat o-Mega L bezpiecznym i skutecznym składnikiem dawki.
Dlaczego warto stosować białka i tłuszcze chronione?
Zwiększają przyswajalność składników odżywczych,
Poprawiają bilans energetyczno-białkowy dawki,
Redukują poziom mocznika i amoniaku we krwi,
Wspierają zdrowie wątroby i funkcje rozrodcze,
Umożliwiają osiągnięcie pełnego potencjału genetycznego.
Postaw na formy chronione - Mleczna wydajność zaczyna się tutaj!
Katalog: MAXMILK