Golden Protein
Golden Protein to cenne źródło białka chronionego UDP dla krów mlecznych. Proces ekstrudowania zwiększa strawność białka i ogranicza jego rozkład w żwaczu, co sprawia, że więcej niezbędnych do produkcji mleka aminokwasów trafia do jelita cienkiego.
Czy wiesz, że… Trawiene białka w jelicie cienkim jest nawet o 50% bardziej efektywne niż w żwaczu? Dzięki białku chronionemu krowa wykorzystuje go dokładnie tam, gdzie trzeba – bez strat energii i nadmiaru mocznika!
Korzyści i zalety:
Więcej białka chronionego (UDP) – obróbka termiczna zmniejsza rozkład białka w żwaczu, zwiększając jego dostępność w jelicie cienkim.
Niższe koszty żywienia – Golden Protein jest tańszą i lepszą alternatywą dla śruty sojowej, rzepakowej i słonecznikowej.
Zwiększona produkcja mleka – krowy karmione Golden Protein produkują więcej mleka o podwyższonej zawartości białka (kazeiny).
Lepsza strawność – zmiany strukturalne białek i włókna poprawiają wykorzystanie składników odżywczych.
Poprawa efektywności paszy – krowy lepiej przyswajają strawne składniki odżywcze co wpływa na lepsze wykorzystanie dawki pokarmowej.
Czy wiesz, że…
Wysoki mocznik to strata energii! - Organizm krowy najpierw zużywa energię w kosztownym energetycznie procesie produkcji mocznika, a następnie musi jeszcze wydatkować energię na detoksykację i wydalenie nadmiaru azotu. Jeśli krowa zużyje dostępną energię netto na przetwarzanie amoniaku do mocznika w cyklu mocznikowym i dodatkowo wykorzysta ją jeszcze na utylizację nadmiaru mocznika, to zabraknie jej na utrzymanie dobrej kondycji i produkcję mleka.
Wysoki mocznik to strata białka! - Tracąc azot białkowy w postaci amoniaku marnujemy pasze białkowe, dostarczane krowom. Zamiast wykorzystać białko żwaczowe RDP na produkcję cennego białka mikrobiologicznego, tracimy je w kosztownym energetycznie procesie - najpierw produkcji mocznika, a następnie jego utylizacji.
Wysoki mocznik to pogorszenie rozrodu! - Zbyt wysokie stężenie mocznika wpływa negatywnie na jakość oocytów (komórek jajowych) oraz na
implantację zarodków. Zwiększa się ryzyko wczesnych poronień i obniża skuteczność inseminacji.
… wysoki mocznik to strata finansowa - wysokie koszty żywienia i spadek wydajności mlecznej!
Katalog: MAXMILK