ZDROWE JAJKO - to Twoje zdrowie!

Data publikacji: 2024-03-18

ZDROWE JAJKO - to Twoje zdrowie!

ZDROWE JAJKO – to Twoje zdrowie!

Jaja kurze to prawdziwa bomba odżywcza. W jajku zawarte są wszystkie składniki niezbędne do rozwoju nowego organizmu. Dlatego od wieków jest symbolem życia. Jajka to cenne źródło wzorcowego białka i zdrowego tłuszczu oraz skarbnica  witamin i minerałów.

To pełnowartościowe białko zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi wyprodukować. Skład aminokwasowy białka jaja kurzego uważany jest za jeden ze wzorców idealnego białka w żywieniu ludzi i zwierząt. Jajka mają idealny skład tłuszczu. Tylko niespełna 30% to tłuszcze nasycone a reszta to kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonienasycone, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jaja kurze są istotnym źródłem witamin (A, E, D, K oraz witamin z grupy B), a także minerałów (wapnia, fosforu, sodu, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, selenu, jodu). Poza składnikami odżywczymi zawierają również substancje bioaktywne, które działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Podsumowując, walory odżywcze i zdrowotne jajek sprawiają, że naprawdę warto je jeść. Na zdrowie!

Ale czy jajko jajku równe? Okazuje się, że ich smak oraz wartość odżywcza w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur. Pewne składniki paszy mogą przenikać do jaja, dlatego poprzez skład paszy można sterować ich jakością i wartością odżywczą. To, co jedzą kury, istotnie wpływa na zawartość witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych w jajach. Dlatego odpowiednio dobrana karma jest taka ważna. Rzeczą oczywistą jest, że dobra pasza powinna pokrywać zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne zwierząt na składniki pokarmowe. Z kolei bardzo dobra pasza, oprócz pokrycia potrzeb bytowych i produkcyjnych, powinna oferować coś więcej. Bardzo dobra pasza dla kur poprawia status zdrowotny zwierząt, zwiększa ich długowieczność i wydajność życiową, a także korzystnie wpływa na wartość odżywczą i kulinarną jaj. Jedyną w swoim rodzaju paszą dla kur niosek jest Zdrowe Jajko. W trosce o zachowanie najwyższej jakości oferowanej karmy, do jej produkcji wykorzystano najwyższej jakości surowce oraz najnowsze technologie uszlachetniania komponentów paszowych.

ZDROWE JAJKO - WYJĄTKOWY ZESTAW SKŁADNIKÓW

Ta wyjątkowa pasza skomponowana jest na bazie najwyższej jakości składników bez GMO, dzięki temu produkt ten jest bezpieczny i zdrowy, zarówno dla ptaków, jak i dla ludzi.

Ekstrudowana kukurydza - komponent w formie ekstrudowanych, kruszonych chrupek kukurydzianych oraz grubo mielonych nasion. Kukurydza jest składnikiem wysoko-energetycznym, ziarna mogą zawierać aż do 70% węglowodanów. Na wartość paszową kukurydzy wpływa także zawartość witaminy E oraz B-karotenu. Są to naturalne barwniki, które pozwalają na uzyskanie pięknie wybarwionego, ciemnożółtego koloru. Wysoka zawartość kukurydzy w paszy jest szczególnie zalecana w okresie zimowym oraz w przypadku kur utrzymywanych z ograniczonym dostępem do wybiegu, kiedy to pasza stanowi główny element żywieniowy.
Mikronizowana pszenica – podstawowym zbożem wykorzystywanym w żywieniu niosek obok kukurydzy powinna być pszenica. W gotowej mieszance znajdziemy ją w dwóch postaciach. Pierwsza to płatki mikronizowane charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, które są bardzo chętnie pobierane przez zwierzęta. Druga forma to nieprzetworzone nasiona grubo kruszone, które w znaczący sposób wspomagają funkcjonowanie żołądka mięśniowego – mielca.
Golden Protein + Soja – połączenie ekstrudowanej poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i poekstrakcyjnej śruty sojowej jest wyjątkową kompozycją surowców białkowych. Charakteryzuje się bogatym profilem aminokwasowym oraz wysoką strawnością i przyswajalnością białka. Dzięki temu zwiększa się wydajność zwierząt i zmniejsza zużycie paszy.
Ekstrudowane siemię lniane jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, mających korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspiera pracę układów: pokarmowego, rozrodczego, odpornościowego i krwionośnego. Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry. Wykazuje działanie przeciwzapalne i dietetyczne. Siemię lniane zawiera również prozdrowotne mucyny – rozpuszczalne w wodzie węglowodany regulujące stolec. Oprócz tego siemię lniane charakteryzuje się wysoką wartością energetyczno-białkową.
Ostropest plamisty ma właściwości prozdrowotne. Korzystnie wpływa na wątrobę, wspomagając jej regenerację. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Stymuluje układ odpornościowy. Wpływa regulująco na proces trawienia. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt.
Substancje bioaktywne – ekstrakty ziołowe poprawiają odporność immunologiczną zwierząt, zmniejszając tym samym podatność na choroby oraz śmiertelność.

ZDROWE JAJKO - OPTYMALNE TECHNOLOGIE

O wyjątkowym i niepowtarzalnym charakterze naszego modelu żywienia decydują nie tylko najwyższej jakości komponenty, ale również nowoczesne technologie ich utrwalania i uszlachetniania, dzięki którym uzyskuje się wyższą strawność, przyswajalność i smakowitość.

Ekstruzja jest obróbką „hydro-baro-termiczną”, czyli taką, w której surowce poddawane są działaniu wysokiej temperatury pod wysokim ciśnieniem, w kontrolowanej wilgotności obrabianego materiału przez bardzo krótki czas mierzony w sekundach. Opuszczający wnętrze ekstrudera materiał, w wyniku różnicy ciśnienia podlega olbrzymim siłom ścinającym powodującym eliminacje wszelkich bakterii i wirusów, rozrywanie rozgotowanego włókna, ekspandowanie skrobi, zwiększenie przyswajalności aminokwasów, odparowanie wody i uzyskanie bardzo długiej trwałości (nawet ponad rok) przy przechowywaniu w suchym miejscu.
Mikronizacja polega na poddawaniu surowca roślinnego działaniu promieniowania podczerwonego w krótkim okresie. Pod wpływem promieniowania pobudzane są molekuły znajdujące się w materiale roślinnym. Intensywne wibracje oraz wzajemne tarcie w przetwarzanym materiale powodują gwałtowny wzrost temperatury i ciśnienia wody wewnątrz cząsteczek. Temperatura przetwarzanego surowca w ciągu kilkudziesięciu sekund gwałtownie wzrasta, powodując nieodwracalne – korzystne zmiany w jego strukturze. Zazwyczaj produkty poddane procesom mikronizacji występują w postaci teksturyzowanych płatków.

Zarówno ekstruzja, jak i mikronizacja należą do grupy procesów technologicznych określanych mianem HTST (wysoka temperatura- krótki czas). Pozwalają one w znaczący sposób zwiększyć strawność przetwarzanego surowca i jego wykorzystanie. Od kilkudziesięciu lat obydwie metody uszlachetniania znalazły zastosowanie w produkcji środków wykorzystywanych w żywieniu zwierząt.


Granulowanie
jako proces zagęszczania i nadawania kształtu znajduje szerokie zastosowanie w procesie produkcji pasz. Polega on przetłaczaniu surowca przez otwory matrycy. Wysoka temperatura wywołana dodatkiem pary oraz znaczne naciski powodują rozpuszczenie skrobi zawartej w paszach, która działa jak klej, spajając i utrzymując nadany kształt.


ZDROWE JAJKO - WYJĄTKOWY PRODUKT!

Jest jedyną na polskim rynku paszą dla kur niosek zawierającą ekstrudowane i mikronizowane komponenty zarówno zbożowe, białkowe, jak i tłuszczowe. W procesach uszlachetniania surowców paszowych dochodzi do ich higienizacji, a także zmieniają się ich właściwości fizykochemiczne, w wyniku czego poprawia się:


ZDROWE JAJKO - GWARANCJA ZDROWEGO JAJKA

Sposób odżywiania kur ma duży wpływ na wygląd, zapach, smak i wartość odżywczą jaj. Pewne składniki paszy mogą przenikać do jaja, dlatego poprzez skład paszy można sterować jakością i wartością odżywczą jaj. To, co jedzą kury, istotnie wpływa na zawartość witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych w jajach. Dlatego tak ważna jest pasza, którą karmimy kury!

Drogi Hodowco!

Z myślą o Twoim zdrowiu, Twojej satysfakcji i zadowoleniu, wykorzystując naszą wiedzę i doświadczenie, zaawansowane technologie obróbki fizykochemicznej komponentów paszowych oraz najwyższej jakości surowce o właściwościach prozdrowotnych stworzyliśmy produkt o nazwie Zdrowe Jajko.

Zdrowe Jajko to pasza dla kur o wyjątkowym i niepowtarzalnym składzie, chętnie pobierana przez zwierzęta, gwarantująca niskie spożycie paszy, wysoką nieśność, pięknie wybarwione, smaczne i zdrowe jajka.

Bo Zdrowe Jajko to Twoje zdrowie!


sklep chrupka.pl Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X