STOP problemom w rozrodzie

Data publikacji: 2020-12-11

STOP problemom w rozrodzie

Obecnie trwa nieustanny wyścig w celu uzyskania kolejnych rekordowych ilości mleka. Analizując wydajność mleczną zauważamy, że nie jest to takie trudne.

Oceniając te same raporty dostrzegamy, że ze wzrostem ilości wyprodukowanego mleka pogarsza się zdrowie naszych zwierząt, poziom brakowania, a szczególnie rozród.

Dlaczego tak trudno jest pogodzić wysoką produkcję z prawidłowym zdrowiem i rozrodem? Czy tak musi być?
W przyrodzie panuje jedna niezmienna zasada, jeżeli matka nie ma wystarczającej ilości pokarmu, by zaspokoić potrzeby bytowe i produkcyjne, nie wyda na świat potomstwa. Podobnie jest z naszymi krowami. Jeżeli nie jesteśmy w stanie zaspokoić wysokich potrzeb produkcyjnych będziemy zawsze borykali się z problemami w rozrodzie.

Przy wysokich wydajnościach zmuszeni jesteśmy podawać coraz wyższe ilości pasz treściwych, które nie są naturalnym składnikiem w dawce dla przeżuwaczy. Z kolei ich niewystarczająca ilość, w szczycie laktacji, jest przyczyną ujemnego bilansu energetycznego, co ma katastroficzny wpływ na rozród. Dlatego, by do tego nie dopuścić, stosujemy różnego rodzaju rozwiązania, pośród których na uwagę zasługuje O-MEGA L.

Co sprawia, że jest ona podstawowym narzędziem żywieniowym we współczesnych gospodarstwach?

Przede wszystkim jest to unikalna kompozycja składników, gdzie podstawą jest siemię lniane uzupełnione w wyselekcjonowane pektyny. Ponad dwukrotnie większy poziom energii w porównaniu do pasz treściwych, wysoka zawartość białka chronionego w połączeniu z ogromnymi poziomami witamin zwłaszcza E oraz NNKT omega 3, czynią z tego produktu idealny komponent dawki oraz naturalny stymulator rozrodu. Jego działanie jest dwutorowe. Z jednej strony wnosi wysokie poziomy „bezpiecznych” dla przeżuwaczy składników pokarmowych. Z drugiej strony dostarcza NNKT - omega 3 przyczyniających się do poprawy implantacji zarodków czego efektem jest (jak pokazuje praktyka) blisko 20 % wzrost wskaźników rozrodczych.

Sam skład bez zastosowania odpowiednich parametrów procesu ekstruzji czyniłby z niego produkt szkodliwy dla bydła. Surowe siemię lniane, oprócz szeregu korzystnych cech, zawiera kwas pruski, który jest bardzo szkodliwy dla zwierząt.
W procesie obróbki hydro-baro-termicznej neutralizujemy związki antyżywieniowe. Dzięki zawansowanej technologii, wykorzystując reakcją Millarda uzyskujemy również efekt białka by-pass o wysokiej strawności jelitowej.

Tylko dzięki stałemu reżimowi technologicznemu, nowoczesnym urządzeniom i powtarzalnej produkcji uzyskamy produkt, dzięki któremu będziemy mogli pogodzić wysoką wydajność mleczną z prawidłowym rozrodem. Takim właśnie rozwiązaniem jest O-MEGA L.

Autor:
dr Arkadiusz Michalak, główny technolog w Wytwórni Pasz Lira


sklep chrupka.pl Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X