STOP niedoborom włókna
Data publikacji: 2020-11-22
Coraz wyższa wydajność zwierząt oraz skrócony okres ich wzrostu stawiają przed nami konieczność maksymalnej koncentracji składników pokarmowych w dawce. Postępowanie takie w wielu przypadkach powoduje ograniczoną podaż włókna.
Dzieje się tak, ponieważ stosując tradycyjne rozwiązania żywieniowe niezwykle trudno jest pogodzić wysoką zawartość białka i energii z optymalnym poziomem włókna. Zwiększając udział tradycyjnych komponentów włóknistych, w sposób istotny, pogarsza się absorpcja składników pokarmowych zwłaszcza związków mineralnych. Co więcej, radykalnemu obniżeniu ulega strawność białka oraz dostępność energii.
Obserwujemy dawki gdzie parametr ten jest niewłaściwie szacowany. Postępowanie takie, w wielu przypadkach, jest początkiem problemów jakie obserwujemy w organizmach hodowanych zwierząt. Szczególnie trudno jest wypracować idealny model żywienia u trzody chlewnej wiedząc, że optymalne zapotrzebowanie na włókno oscyluje od 3-4 % u prosiąt do ponad 10% u loch. Niedoszacowanie tego parametru lub zastosowanie włókna o niewłaściwej frakcji lub strukturze prowadzi często do problemów zdrowotnych, często mylnie kojarzonych z innymi czynnikami.
Jednym ze skutków niedoszacowania włókna jest zbyt wolny pasaż treści pokarmowej. Stwarzane są wówczas korzystne warunki dla rozwoju patogennych mikroorganizmów, które produkują szczególnie niebezpieczne dla organizmu endotoksyny. W przypadku loch włókno potrzebne jest aby odpowiednio przygotować ją do laktacji.
Odpowiednio zbilansowane dawki mają poprzez „rozepchanie” przewodu pokarmowego zwiększyć chęć pobierania przez nią paszy w okresie laktacji oraz, co jest szczególnie istotne do minimum ograniczyć agresję zwierząt poprzez spowodowanie uczucia sytości. Jakie więc zastosować rozwiązanie aby zapewnić jego odpowiedni jego poziom przy zachowaniu optymalnego składu dawki? Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatku Golden Fiber - innowacyjnego produktu składającego się z surowców roślinnych poddanych zaawansowanej technologii - ekstruzji. Dzięki obróbce hydro-baro-termicznej zwiększamy strawność a przede wszystkim podnosimy kilkukrotnie zdolność paszy do wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym.
Wykorzystane odpowiednie frakcje włókna takie jak: celulozy, hemicelulozy i ligniny wpływają na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Dzięki mechanicznemu drażnieniu przyspiesza się opróżnianie żołądka, poprawia się pasaż treści pokarmowej konsekwencją czego jest zapobieganie zaparciom. Zastosowanie komponentów bogatych w pektyny pozwala, w efektywny sposób, zmniejszyć wchłanianie metali ciężkich ograniczając, zarazem, do minimum ich nadmierną kumulację w organizmie.
Wiele badań wykazuje, że włókno poddane procesowi ekstruzji zmienia swoją strukturę. Jest wówczas bardzo dobrym prebiotykiem dla mikroorganizmów kolonizujących przewód pokarmowy. Pobudza ono symbiotyczne mikroorganizmy do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz, co jest szczególnie ważne, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Tylko prawidłowe bilansowanie dawki pokarmowej z uwzględnieniem wszystkich komponentów zagwarantuje nam zdrowe i wydajne zwierzęta. Produktem, który pozwoli zoptymalizować właściwy poziom wysokiej jakości włókna jest Golden Fiber.
dr Arkadiusz Michalak, główny technolog Wytwórni Pasz Lira