Zdrowe jajka od szczęśliwych kur. Pasza
Data publikacji: 2023-05-29
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, jakie produkty trafiają do ich koszyka, szczególnie w przypadku produktów spożywczych. Z roku na rok rośnie świadomość kupujących, dlatego zamiast jajek pochodzących od kur z chowu klatkowego, chętniej są kupowane jajka od kur z wolnego wybiegu. To właśnie o systemach chowu drobiu mówi się najczęściej, dlatego warto zaznaczyć, że nie tylko one wpływają na skład jajka. Kluczowy wpływ na wartość konsumpcyjną jajek ma pasza.
Jakie jajko jest najzdrowsze?
Zdecydowanie najgorszą wartość odżywczą mają jaja pochodzące z chowu klatkowego. Należy zauważyć, że ich jakość nie wynika wyłącznie z niższego komfortu kur. Dostęp do wolnego wybiegu to dla zwierząt nie tylko możliwość swobodnego poruszania się, ale również poszukiwania naturalnego pożywienia w postaci roślin, czy też owadów. Pokazuje to, jak duże znaczenie dla jakości jaj ma odpowiednie pożywienie. Pasza odpowiednio dobrana do potrzeb niosek to naturalne i bogate w składniki odżywcze jaja. W chowie klatkowym kury bardzo często są karmione paszami przemysłowymi, a producentom bardziej zależy na cechach ilościowych, a nie jakościowych. Dużym błędem jest podawanie pasz zawierających dodatki chemiczne, hormony wzrostu oraz antybiotyki - pozostałości tych składników trafiają do jaj.
Dlatego też odpowiedź na pytanie, które jajka są najzdrowsze jest jedna - te, które pochodzą od odpowiednio żywionych i utrzymywanych kur.
Pasza Zdrowe Jajko w swoim składzie zawiera składniki pochodzenia naturalnego tj.:
- Ostropest plamisty - jako komponent paszowy jest cennym źródłem składników odżywczych. Ostropest plamisty ma właściwości osłaniające wątrobę.
- Siemię lniane - pozytywnie wpływa na układ pokarmowy ptaków, zawiera NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) oraz Omega-3.
- Ekstrudowane komponenty białkowe - białko jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt. Szczególnie ważne jest dostarczanie nioskom aminokwasów egzogennych, których organizm zwierząt nie jest w stanie sam syntetyzować.
- Ekstrudowane i mikronizowane komponenty zbożowe - bogate źródło węglowodanów, zboża stanowią główne źródło energetyczne.
- Dodatki ziołowe oraz witaminy i minerały - składniki pochodzenia naturalnego, uzupełniające dietę ptaków i zapobiegające niedoborom.
Czym jest ekstruzja i mikronizacja?
Zaletą paszy Zdrowe Jajko jest zastosowanie składników ekstrudowanych i mikronizowanych. Wspomniane wysoce zaawansowane procesy termomechaniczne powodują zmiany w właściwościach fizycznych i chemicznych przetwarzanych komponentów paszowych
Zalety ekstruzji i mikronizacji komponentów paszowych:
- zwiększenie strawności dzięki zmianie struktury i właściwości fizykochemicznych,
- zwiększenie wartości odżywczej poprzez poprawę przyswajalności składników odżywczych,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przenoszonych przez żywność, poprzez degradację niektórych szkodliwych substancji,
- poprawa trwałości (możliwość przechowywania paszy przez dłuższy czas),
- poprawa smaku i zapachu paszy.