ZDROWE JAJKO - to Twoje zdrowie!

Data publikacji: 2024-03-18

ZDROWE JAJKO - to Twoje zdrowie!

ZDROWE JAJKO – to Twoje zdrowie!

Jaja kurze to prawdziwa bomba odżywcza. W jajku zawarte są wszystkie składniki niezbędne do rozwoju nowego organizmu. Dlatego od wieków jest symbolem życia. Jajka to cenne źródło wzorcowego białka i zdrowego tłuszczu oraz skarbnica  witamin i minerałów.

To pełnowartościowe białko zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi wyprodukować. Skład aminokwasowy białka jaja kurzego uważany jest za jeden ze wzorców idealnego białka w żywieniu ludzi i zwierząt. Jajka mają idealny skład tłuszczu. Tylko niespełna 30% to tłuszcze nasycone a reszta to kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonienasycone, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jaja kurze są istotnym źródłem witamin (A, E, D, K oraz witamin z grupy B), a także minerałów (wapnia, fosforu, sodu, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, selenu, jodu). Poza składnikami odżywczymi zawierają również substancje bioaktywne, które działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Podsumowując, walory odżywcze i zdrowotne jajek sprawiają, że naprawdę warto je jeść. Na zdrowie!

Ale czy jajko jajku równe? Okazuje się, że ich smak oraz wartość odżywcza w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur. Pewne składniki paszy mogą przenikać do jaja, dlatego poprzez skład paszy można sterować ich jakością i wartością odżywczą. To, co jedzą kury, istotnie wpływa na zawartość witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych w jajach. Dlatego odpowiednio dobrana karma jest taka ważna. Rzeczą oczywistą jest, że dobra pasza powinna pokrywać zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne zwierząt na składniki pokarmowe. Z kolei bardzo dobra pasza, oprócz pokrycia potrzeb bytowych i produkcyjnych, powinna oferować coś więcej. Bardzo dobra pasza dla kur poprawia status zdrowotny zwierząt, zwiększa ich długowieczność i wydajność życiową, a także korzystnie wpływa na wartość odżywczą i kulinarną jaj. Jedyną w swoim rodzaju paszą dla kur niosek jest Zdrowe Jajko. W trosce o zachowanie najwyższej jakości oferowanej karmy, do jej produkcji wykorzystano najwyższej jakości surowce oraz najnowsze technologie uszlachetniania komponentów paszowych.

ZDROWE JAJKO - WYJĄTKOWY ZESTAW SKŁADNIKÓW

Ta wyjątkowa pasza skomponowana jest na bazie najwyższej jakości składników bez GMO, dzięki temu produkt ten jest bezpieczny i zdrowy, zarówno dla ptaków, jak i dla ludzi.

Pasza nioska Zdrowe Jajko to naturalny skład

Pasza jest przygotowywana z wysokiej jakości komponentów roślinnych, wśród których można wymienić przede wszystkim:

Mikronizowana kukurydza
Ekstrudowane płatki kukurydziane są lekkostrawne i przyswajalne. Charakteryzują się wysoką wartością energetyczną. Zawierają znaczne ilości wit. E, B-karotenu i naturalnych barwników, dzięki którym uzyskuje się intensywne zabarwienie żółtka jaj.

Golden Protein + Soja
Połączenie ekstrudowanej śruty rzepakowej i śruty poekstrakcyjnej sojowej jest unikatową kompozycją surowców białkowych. Charakteryzuje się bogatym profilem aminokwasowym oraz wysoką strawnością i przyswajalnością białka. Dzięki temu zwiększa się przyrost oraz zmniejsza zużycie paszy.

Ekstrudowane siemię lniane
jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (omega-3 i omega-6), mających optymalny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspiera układ pokarmowy, rozrodczy, skórny oraz odpornościowy. Wykazuje działanie przeciwzapalne i dietetyczne. Charakteryzuje się wysoką wartością energetyczno-białkową.

Ostropest plamisty
ma właściwości prozdrowotne. Korzystnie wpływa na wątrobę, wspomagając jej regenerację. Działa przeciwzapalnie i przeciw-utleniająco. Stymuluje układ odpornościowy. Wpływa regulująco na proces trawienia. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt.

Substancje bioaktywne
Ekstrakty ziołowe poprawiają odporność immunologiczną zwierząt, zmniejszając tym samym podatność na choroby oraz śmiertelność.

Dobra pasza dla kur niosek powinna zawierać również dodatek ziół, które mają pozytywny wpływ na organizm zwierzęcia. Wspomagają naturalną odporność, zmniejszając podatność na choroby. Odpowiednio dobrane dodatki ziołowe zachęcają ptaki do spożywania paszy.

Naturalne, starannie dobrane składniki nie mogą negatywnie oddziaływać na cechy organoleptyczne jaj oraz ich skład. Karma dla kur bez GMO jest chętnie kupowana przez pasjonatów drobiu oraz hodowców kur nieśnych.

ZDROWE JAJKO - OPTYMALNE TECHNOLOGIE

O wyjątkowym i niepowtarzalnym charakterze naszego modelu żywienia decydują nie tylko najwyższej jakości komponenty, ale również nowoczesne technologie ich utrwalania i uszlachetniania, dzięki którym uzyskuje się wyższą strawność, przyswajalność i smakowitość.

Ekstruzja jest obróbką „hydro-baro-termiczną”, czyli taką, w której surowce poddawane są działaniu wysokiej temperatury pod wysokim ciśnieniem, w kontrolowanej wilgotności obrabianego materiału przez bardzo krótki czas mierzony w sekundach. Opuszczający wnętrze ekstrudera materiał, w wyniku różnicy ciśnienia podlega olbrzymim siłom ścinającym powodującym eliminacje wszelkich bakterii i wirusów, rozrywanie rozgotowanego włókna, ekspandowanie skrobi, zwiększenie przyswajalności aminokwasów, odparowanie wody i uzyskanie bardzo długiej trwałości (nawet ponad rok) przy przechowywaniu w suchym miejscu.
Mikronizacja polega na poddawaniu surowca roślinnego działaniu promieniowania podczerwonego w krótkim okresie. Pod wpływem promieniowania pobudzane są molekuły znajdujące się w materiale roślinnym. Intensywne wibracje oraz wzajemne tarcie w przetwarzanym materiale powodują gwałtowny wzrost temperatury i ciśnienia wody wewnątrz cząsteczek. Temperatura przetwarzanego surowca w ciągu kilkudziesięciu sekund gwałtownie wzrasta, powodując nieodwracalne – korzystne zmiany w jego strukturze. Zazwyczaj produkty poddane procesom mikronizacji występują w postaci teksturyzowanych płatków.

Zarówno ekstruzja, jak i mikronizacja należą do grupy procesów technologicznych określanych mianem HTST (wysoka temperatura- krótki czas). Pozwalają one w znaczący sposób zwiększyć strawność przetwarzanego surowca i jego wykorzystanie. Od kilkudziesięciu lat obydwie metody uszlachetniania znalazły zastosowanie w produkcji środków wykorzystywanych w żywieniu zwierząt.


Granulowanie
jako proces zagęszczania i nadawania kształtu znajduje szerokie zastosowanie w procesie produkcji pasz. Polega on przetłaczaniu surowca przez otwory matrycy. Wysoka temperatura wywołana dodatkiem pary oraz znaczne naciski powodują rozpuszczenie skrobi zawartej w paszach, która działa jak klej, spajając i utrzymując nadany kształt.


ZDROWE JAJKO - WYJĄTKOWY PRODUKT!

Jest jedyną na polskim rynku paszą dla kur niosek zawierającą ekstrudowane i mikronizowane komponenty zarówno zbożowe, białkowe, jak i tłuszczowe. W procesach uszlachetniania surowców paszowych dochodzi do ich higienizacji, a także zmieniają się ich właściwości fizykochemiczne, w wyniku czego poprawia się:


ZDROWE JAJKO - GWARANCJA ZDROWEGO JAJKA

Sposób odżywiania kur ma duży wpływ na wygląd, zapach, smak i wartość odżywczą jaj. Pewne składniki paszy mogą przenikać do jaja, dlatego poprzez skład paszy można sterować jakością i wartością odżywczą jaj. To, co jedzą kury, istotnie wpływa na zawartość witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych w jajach. Dlatego tak ważna jest pasza, którą karmimy kury!

Drogi Hodowco!

Z myślą o Twoim zdrowiu, Twojej satysfakcji i zadowoleniu, wykorzystując naszą wiedzę i doświadczenie, zaawansowane technologie obróbki fizykochemicznej komponentów paszowych oraz najwyższej jakości surowce o właściwościach prozdrowotnych stworzyliśmy produkt o nazwie Zdrowe Jajko.

Zdrowe Jajko to pasza dla kur o wyjątkowym i niepowtarzalnym składzie, chętnie pobierana przez zwierzęta, gwarantująca niskie spożycie paszy, wysoką nieśność, pięknie wybarwione, smaczne i zdrowe jajka.

Bo Zdrowe Jajko to Twoje zdrowie!


sklep chrupka.pl Strefa dzieci
Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X